„Aki énekel, kétszeresen imádkozik”

A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület tagjai immár tizenöt esztendeje igyekeznek önként minél többet tenni a Csángóföldön élő gyerekek magyar nyelvű oktatásáért, az ottani magyar kultúra megtartásáért. Advent harmadik hetében a Hegyvidéki Kulturális Szalonban csángó fiatalok karácsonyi műsorral köszönték meg azt a sok odafigyelést és támogatást, amit az anyaországban élőktől – köztük a Hegyvidéki Önkormányzattól is – kaptak.

„Tizenöt éve, amikor elkezdtük ezt a mozgalmat, nem gondoltuk, hogy ilyen sokáig és ilyen jó éveket tudunk elérni. A 2019-es év a változások éve volt, mert visszakerült a csángó oktatás a kezünkbe, és a magyar állam vállalta a vele járó költségeket. Ám a keresztszülő-mozgalom már régóta nem a pénzről szól, hanem arról a kapocsról, amelyet biztosítani tudunk az anyaország és Csángóföld között. Ez a legfontosabb, ezért csináljuk. Mi a szeretetet arra használtuk, hogy felépítettük a hidat Magyarország és a moldvai csángók között, az egyesületünket támogatók segítségével” – nyitotta meg a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány karácsonyi ünnepségét Toroczkay Katalin alelnök, a továbbtanulókat támogató csoport vezetője, gajdári falugazda.

Az ünnepségen elsőként egy csángó fiatalokból álló kórus énekelt, akik Moldvából (a többi között Kóstelekről, Klézsáról, Frumoszáról, Pusztináról, Külsőrekecsinből) mentek továbbtanulni csíkszeredai magyar gimnáziumokba. A diákokat kísérő tanárok közül többen Moldvában kezdtek el tanítani magyar kisiskolásokat, és nekik is köszönhető, hogy a gyerekek közül sokan tovább tudták folytatni tanulmányaikat csíkszeredai magyar középiskolákban.Aki_enekel_ketszeresen_imadkozik1

A mostanihoz hasonló karácsonyi koncert öt évvel ezelőtt volt először. Akkor gondolkodtak el azon az egyesület tagjai, hogy mit tudnának adni azoknak a határon túli és magyarországi közösségeknek, amelyek befogadták őket, és támogatják a moldvai magyarokért tett céljaikat. Eszükbe jutott a karácsonyi éneklés, hiszen a csángó népdaloknak igen gazdag a tárháza, karácsonyiból is. Azt a mondást pedig sokan ismerik, hogy „aki énekel, kétszeresen imádkozik”.

Első évben a Karitásznak énekeltek hálából a diákok, majd két csíkszeredai fellépés következett, tavaly pedig a csíksomlyói kegytemplomban örvendeztették meg a híveket karácsonyi köszöntőjükkel. Az idei, magyarországi fellépésre éjfélkor indult Csíkszeredából a 18 fős kórus és a két furulyásból álló „zenekar”, hogy hosszú buszozás után először a Hegyvidéken, majd este egy másik koncerten kívánjanak mindenkinek boldog ünnepeket.

„Az ünnep és az ünnepi étkezés egybetartozik” – kezdte felvezetésként Pákozdi Judit, az egyesület tiszteletbeli elnöke, a Csángó galuska – Moldvai magyar étkezési hagyományok és receptek című könyv egyik szerzője, aki Nyisztor Tinka etnográfussal közösen gyűjtötte össze azokat a legjellemzőbb csángó kulináris ismereteket, amik talán veszendőbe mentek volna. A könyv akkora siker lett, hogy mostanra már a negyedik kiadásnál tart.Aki_enekel_ketszeresen_imadkozik2

Ahogy Pákozdi Judit elmondta: míg az anyaországban minden ünnepnek megvan a maga külön ételsora, a csángóknál egyetlen olyan étel van, amit minden jeles alkalomra megfőznek. Esküvőre, keresztelőre, halotti torra, családi összejövetelre és ünnepnapokra mindig egyvalami kerül terítékre: a csángó galuska. A töltött káposztához sok mindenben hasonlító fogás kezdetben hústalan volt, de ahogy jobbra fordult a csángó magyarok sorsa, hús is került bele.

Azt, hogy hogyan készül a csángók ünnepi eledele egy a világhálón is megtekinthető kisfilmből tudtuk meg Nyisztor Tinkától. Az összetevők így néznek ki: friss káposzta, savanyú káposzta, füstölt szalonna, vörös- és lilahagyma, zöld, sárga és piros csiperus (azaz paprika) vegyesen, murok (azaz sárgarépa), paszternák vagy petrezselyemgyökér, zeller, padladzsika (azaz paradicsom), darált sertés- és marhahús, kukoricadara, rizskása, zsiradék (olaj vagy zsír). Fűszerekből is bőven kerül bele: zöld újhagyma- vagy póréhagymaszár, petrezselyem, kapor, csombor (azaz borsikafű), bors, pirospaprika, só, delikát, szegfűbors vagy szerecsendió. A „beburkoló” többféle friss, zsenge levél is lehet: szőlőlevél, céklalapi (a takarmányrépa levele), karósbab levele, tormalevél, hársfalevél, martilapu levele. Ezeket általában nyár elején teszik el, és sóban tartósítják.Aki_enekel_ketszeresen_imadkozik3

Mivel egy „szerény” temetésen is pár száz ember jelenhet meg, de akár kétezer is, az asszonyok kalákában, többtucatnyian készítik el a nagy mennyiségű csángó galuskát, mert különösen a hozzávalók apróra vágása igencsak időigényes. Igaz, a főzés is az, több órán át kell lassú tűzön (általában bográcsban) végezni.

„Mi nem tudunk olyan szépen énekelni, mint az előttünk fellépők, mert kevés időnk volt a vizsgaidőszak kellős közepén gyakorolni, de fogadják szeretettel a műsorunkat!” – mentegetőzött rövid fellépésük előtt a Magyarországon tanuló csángó egyetemisták egyike. Földrajz, pénzügy, számvitel, sport és rekreációs szak, pszichológia, konzervatórium, főiskolai előkészítő – egyebek közt ezt tanulják a csíkszeredai magyar középiskolákból érkező, felsőfokú tanulmányaikat Magyarországon végző fiatalok.

Azt, hogy tanulmányaik végén visszatérnek-e Csángóföldre, még kevesen tudják biztosan. Kivéve a Szegeden sport és rekreációs szakra járó Köve Emmát, aki idővel szeretne hazamenni. A 22 éves kósteleki lány öt testvérből a legidősebb, és mindennap beszélget a családjával az interneten. Még nem tudja, hogy az „elméletibb” egészségfejlesztést vagy a „gyakorlatiasabb” rekreációt választja hivatásául, de azt igen, hogy a mesterképzés után német és angol nyelvet akar tanulni Nyugat-Európában. Úgy érzi, ahogy eddig nem sikerült, ezután sem szippantja őt magába egyetlen nagyváros sem.Aki_enekel_ketszeresen_imadkozik4

„Az én szülőhelyemen, Kósteleken minden egészen más, mint a nagyvárosokban. A tavasz is sokkal szebb, a természet közelsége is felemelő, az ünnepeink pedig valahogy bensőségesebbek, mint amilyennek itt látom. Nehezen tudom elképzelni, hogy a jövőbeli karácsonyaimat ne úgy éljem meg, ahogyan az Kósteleken szokás” – mondta.

Az ünnepség zárásaként aztán jött a kóstoló a csángó galuskából, amely valóban olyan finom és tartalmas, mint amilyennek a kisfilm alapján ígérkezett.

V. K.