Állatok karácsonya a vadasparkban

Csinos karácsonyi ajándékokkal szereztek örömet a gondozók az állatoknak a Budakeszi Vadasparkban. A szépen becsomagolt dobozok személyre szabott finomságokat rejtettek, amelyeket a megajándékozottak vérmérséklettől függő tempóban, de maradéktalanul elfogyasztottak.
A sok gyereket vonzó adventi program a mosómedvéknél kezdődött, akik piros csomagjaikat külön-külön kapták meg. Így bőven volt idő arra, hogy minden fontosat el lehessen mondani ezekről a csak itt látható állatokról. A Budakeszi Vadaspark hivatását tekintve ezek az állatok határesetet képeznek, mert igazán nem számítanak bele a hazai vadfaunába, elvétve mégis feltűnnek elvadult és az új környezethez remekül alkalmazkodó példányok.Allatok_karacsonya_a_vadasparkban1Az élelmes és falánk mosómedvék után a nyestkutyák következtek. Ezek a kinézetre – különösen téli bundában – nagyon hasonló állatok sokkal elegánsabban álltak a karácsony kérdéséhez. Bár nem alszanak téli álmot, azért ilyenkor erősen takarékoskodnak az energiával, és ez a megfontoltság már elsőre is látszik a mozgásukon. A csomagjukat alapos körültekintéssel bontogatták, és a lakmározásban is megőrizték kimértségüket.
A sakál megint más szerzet. Először kicsit be kellett zárni, mert még a doboz átadását sem várta volna meg, annyira kíváncsi. Ő kapta a legjobban becsomagolt dobozt, hogy legalább kicsit elszórakozzon, mire hozzájut a tartalmához. Persze, tele hassal már volt kedve a játékhoz, és kérés nélkül is „bemutatózott” kicsit a közönségnek. A hazánkba néhány éve visszatérő nádifarkas, vagy toportyánféreg nemcsak a régmúltban tört sok borsot a vidéki ember orra alá, hanem ma is egyre szemtelenebb trónkövetelője az alföldi táplálékláncnak.álAllatok_karacsonya_a_vadasparkban2A vadaspark ezüstrókával keresztezett vörös rókái makulátlan bundájukban méltóságteljesen heverésztek a bágyadt napsütésben. A népes látogatóseregtől kicsit megilletődve bontogatták csomagjukat, amelyen kicsit össze is kaptak, pedig mindkettejüknek jutott a finom falatokból. A legkisebb vendégeket észrevehetően nagy ámulattal töltötte el a karnyújtásnyi távolságból megfigyelhető eleven mesehősök látványa.
Az ajándékok átadása után az állatok karácsonyfájának feldíszítése maradt hátra. A díszek egytől egyig ehetők voltak – no, nem habcsókra és szaloncukorra kell gondolni, hanem almára, kekszre és társaikra, amik megfelelnek a megajándékozottak étrendjének. Ha az állatok örömét a jóízű lakmározással lehet mérni, akkor biztosan elnyerte tetszésüket az idei vadasparki karácsonyozás.

(BI)