Angyali érintések a tízéves Galéria 12-ben

Fényesség, ragyogás, meghittség, szentek, angyalok, szeretet – talán ezekkel a fogalmakkal lehetne leginkább jellemezni a Galéria 12 Egyesület adventi kiállítását, amellyel a kerületi képzőművészek igyekeznek még szebbé, meghittebbé tenni számunkra az ünnepi időszakot. Az Angyalok küldik az értéket című tárlat egyfajta összefoglalója a hegyvidéki alkotókat tömörítő közösség tízéves működésének.
Erre az évfordulóra reflektált a megnyitó is, amit ezúttal a jelen lévő művészek tartottak. Előbb még Kurucz Levente és Szikora Márton klarinétművészek szórakoztatták a közönséget, majd Mozart két ismert műve és némi jazz elhangzása után Angyal Júlia mutatta be a tárlatra hozott munkáját, egy angyalt ábrázoló képet. Új tagja a művészközösségnek Gendova Miroljuba, aki elmondta, hogy kedvenc témája az idő múlásának ábrázolása, így most is egy ilyen festménnyel érkezett.
Károlyi András mindenkit megnyugtatott, hogy az őrangyalt ábrázoló alkotása mindnyájunk lelkét vigyázza majd. Donát Lajos fából készült boldogasszonyával a meleg karácsonyi hangulatot idézte fel. Ahogyan fogalmazott, a fa mint anyag önmagában meghatározza, mi készülhet belőle. Az ünnep és a fény összetartozását szimbolizálják Kádár Katalin szivárványa és Orient Enikő textilgrafikái, utóbbiakon a fénylő kereszt is megjelenik. Székely Zoltán az arany szín kiemelt használatával utal az ünnepkörre, Németh Andrea gyermekfotóján pedig egy huszonegyedik századi angyal jelenik meg.
Szamos Iván képei advent vasárnapjaira rímelnek, míg Vida Zsuzsa a csillogó, különleges formájú gránátalma-motívummal kapcsolódik az ünnepkörhöz. Tóth József gyermekkori betlehemélményét osztja meg a tárlat látogatóival, képén önmagát is megörökítette.Angyali_erintesek_a_tiz_eves_Galeria_12-ben1A bemutatkozásokat követően Borza Teréz porcelánművész, a Galéria 12 Egyesület vezetője a bemutatott művekhez hasonlóan a fényt a középpontba helyező saját karácsonyi versével köszöntötte az alkotókat, és kívánt boldog ünnepeket: „A Fény/mellyel kezdjük a mindennapjainkat/mely nélkül nincs élet nincs újjászületés/mely a lelket felemeli/mely megmutatja az igazat/mely megvilágosítja az elmét/mely a szomorúságból felemel/a Fény/mely a sötétségből kivezet. A Fény/mely múltadnak emléket ad/mely örömöt és erőt ad/mely az életnek szépséget ad/mely a szívedből szeretet ad/mely az unoka szeméből boldogságot ad/mely a nagyszülőknek megnyugvást ad/a Fény/mely reményt és jövőt ad!”
Az elmúlt egy évtizeddel kapcsolatban Borza Teréz elmondta, hogy a Hegyvidéken különösen sok alkotóművész él, azonban korábban nem volt olyan közös fórum, ahol lehetőség lett volna kapcsolatba kerülniük egymással. A szerveződés igénye már régóta megvolt, az ehhez szükséges infrastruktúrát, azaz egy állandó kiállítóhelyet azonban az önkormányzat nélkül nem tudták volna létrehozni. Így alakult meg tíz esztendővel ezelőtt a Galéria 12 Egyesület, és azóta a hegyvidéki alkotók rendszeres bemutatkozási lehetőséget kapnak a Hajnóczy József utca 21. alatti Galéria 12 Kávézó és Borbárban.
„Minden hónapban rendezünk – egyéni vagy csoportos – kiállítást, ami azt jelenti, hogy a mostani már a százhuszadik alkalom. Ez azt mutatja, hogy van igény a munkánkra. A tízéves jubileumi tárlatunkra hatvan kerületünkben élő művész hozta el egy-egy alkotását a Hegyvidék Galériába. Majdhogynem ez az impozáns tér is kicsinek bizonyult ennyi mű bemutatására” – mondta a porcelánművész, azt is megemlítve, hogy évek óta csatlakoznak a Szakrális Művészetek Hete sorozathoz, valamint tematikus kiállításokat szerveznek a nagyobb nemzeti és egyházi ünnepekre is.anAngyali_erintesek_a_tiz_eves_Galeria_12-ben2„Amikor tíz évvel ezelőtt meghirdettem ezt a lehetőséget a tizenkettedik kerületben élő művészeknek, a fiatalok és idősebbek azonnal megérezték a lehetőséget. Azt, hogy az egyesület képes összekovácsolni a közösségünket, erősíteni az összetartozást. Ezt a törekvésemet az önkormányzat képviselő-testülete 2017-ben a Hegyvidéki Közösségépítő Díj oklevelével ismerte el, ami nemcsak számomra, hanem a napjainkban közel száz tagot számláló egyesületünk számára is nagy megtiszteltetés” – hangsúlyozta Borza Teréz.
A Galéria 12 a kezdetektől széles körű megjelenést biztosít az építész, belsőépítész, festő-, grafikus-, fotó-, szobrász-, textil-, ötvös-, üveg-, kerámia- és porcelánművész tagjainak, miként ez a mostani adventi tárlaton is látható. Ami a jövő feladatait illeti, az egyesület elnöke kiemelte, hogy szeretnének még inkább nyitni a fiatalok felé, hiszen a művészközösség és értékeinek megőrzéséhez az alkotó generációk folytonosságára van szükség.

sm.

A kiállítás megtekinthető: 2020. január 11-ig, vasárnap kivételével naponta 16.00–22.00 óráig.