Családbarát fejlesztések a János kórházban

Miközben előkészítés alatt áll a Szent János Kórház többéves átalakítási programja, a betegeknek szerencsére nem kell újabb éveket várniuk arra, hogy végre javulást tapasztaljanak az ellátás körülményeiben. Az éppen zajló és a mostanában átadott fejlesztésekről dr. Takács Péter, az intézmény főigazgatója beszélt lapunknak.

– Legutóbb két hónappal ezelőtt beszélgettünk a kórház tervezett vagy folyamatban lévő beszerzéseiről. Mi valósult meg ezekből?

– Amióta centrumkórházzá alakultunk, sokkal több forrást biztosít számunkra a fenntartó. Ennek köszönhetően új műtőasztalokat helyeztünk üzembe, több részletben altató- és lélegeztetőgépeket telepítettünk. Közel ötszáz új, korszerű betegágy érkezett, így a központi telephelyünkön az ágyak több mint felét le tudtuk cserélni. Mindenekelőtt azokat az osztályokat érintette az ágycsere, ahol nehezített mozgású fekvőbetegeket látunk el. Ez a beszerzés az ápolók egészségmegőrzését is szolgálja, hiszen könnyebbé vált számukra a betegek mozgatása. Az ágyak mellett az elhasználódott éjjeliszekrények cseréjére is sor kerül hamarosan, első körben a traumatológián és az ortopédián.

– Hogyan halad a szülészet és a koraszülöttcentrum ősszel megkezdett fejlesztése?

– A „Családbarát szülészet” programunk első üteme jól halad, januárban befejeződik. A Perinatális Intenzív Centrumunkban (PIC), azaz a koraszülött osztályunkon négy kétágyas szobát, apartmanszerű elhelyezést alakítunk ki az édesanyáknak, akik a gyermekük miatt akár hónapokat is itt töltenek. A szülészeten három családi szobát hozunk létre, ahol a gyermek és az édesanya mellett az édesapa is bent lehet néhány napot. A családbarát program folytatására már beadtuk pályázatunkat a szaktárcához: ennek pozitív elbírálása esetén szoptatástámogató szakembereket képezünk ki, továbbá szélesítjük a szülés körüli pszichés krízissel küzdő édesanyák ellátását a Baba-mama-papa programunk keretében. Mindezeken felül két adaptációs szobával bővítjük a PIC-t, ahol az édesanyák szorosabb kontaktusba kerülhetnek a még inkubátorban lévő, de folyamatos orvosi monitorozásra már nem szoruló gyermekeikkel.Csaladbarat_fejlesztesek_a_Janos_korhazban1

– A kormány bejelentése szerint a kórház meddőségkezelési centruma országos központtá válik. Ez a rang milyen beruházásokat vonz maga után?

– A közeljövőben ér véget az országos módszertani központtá váló Budai Meddőségi Centrum felújítása, új konzultációs helyiségek, vizsgálók kialakításával, korszerű műszerek beszerzésével. Utóbbiak közé tartozik az országban egyedülálló ivarsejtvizsgáló gép, valamint az a videoasszisztált embrióinkubátor is, ami kamera segítségével folyamatosan láthatóvá teszi a megtermékenyített petesejtet az első sejtosztódástól a beültethető állapotig. Közel kétmilliárd forintot költünk a fejlesztésre, aminek eredményeképpen sokkal több mesterséges megtermékenyítést végzünk majd el állami finanszírozással, mint eddig. Jelenleg körülbelül ezer ciklust indítunk el évente, ez a szám hamarosan kétezerre bővülhet.

– A Semmelweis Egyetem a kormány határozata értelmében a Kútvölgyi Klinikai Tömb egészét átadja a Szent János Kórháznak, így nemcsak a szakrendelő épülete, hanem a toronyépület is az intézményükhöz kerül. Mire használják ezt?

– Terveink szerint a toronyépületben, kisebb felújítást követően, ideiglenesen – a János kórház központi részeinek átalakítása idejére – az infrastrukturális szempontból legrosszabb helyzetben lévő osztályainkat helyezzük el. A műtétes szakmák nagy része, az intenzív terápiás osztály, a stroke- és neurológiai ellátás így rövid időn belül a jelenleginél jobb körülmények közé kerül. Reméljük, jövő tavasszal legalább egy kis műtétes szakmát már kompletten át tudunk költöztetni a Kútvölgyi-tömbbe.

– Sokan nem tudják, hogy kórházuk stroke-os betegekkel is foglalkozik. Minden esetet képesek ellátni?

– Budán mi vagyunk a strokeellátás centruma – rajtunk kívül csak a Szent Imre Kórház foglalkozik stroke-os esetekkel, kisebb kapacitással, nem is mindennap. Intézményünkben akut ellátást is végzünk azoknak, akiket friss stroke-kal hoz be a mentő. Csak a különösen bonyolult estekben kell a betegeket az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe (OKITI) szállítani. Ugyanakkor egy MR-, valamint egy éren belüli operációt lehetővé tévő DSA-berendezés beszerzésével, továbbá a radiológus, neurológus kollégák képzésével a terveink szerint már a jövő év második felétől mi is képesek leszünk számos olyan bonyolult műtét végrehajtására, amit jelenleg csak az OKITI-ben tudnak elvégezni. Nemcsak a stroke kezelésével, hanem annak megelőzésével kapcsolatban is komoly terveink vannak. A strokecentrumunk vezetője, dr. Folyovich András kezdeményezésére egy több országban, például Dániában és Görögországban már bevált, Magyarországon azonban teljesen újnak számító programot indítunk el óvodások körében. Szakorvosaink az egészségfejlesztési iroda munkatársaival közösen látogatást tesznek az óvodákban, és játékos formában bemutatják a gyerekeknek, mit kell tenniük, ha a nagyszülőnél felismerik a stroke tüneteit. Nagyon fontos a korai strokeprevenció, ugyanis rendkívül szűk az „időablak”. Az első tünetek észlelésétől kezdve három-hat órán belül meg kell történnie a gyógyszeres vagy műtéti beavatkozásnak, hogy a beteg károsodás nélkül megússza ezt az állapotot. Mivel az átlagéletkor kiemelkedően magas a tizenkettedik kerületben, ezért itt különösen jelentősége van a strokeprevenciónak.

sz.

 

Rangos kitüntetés a János kórház orvosainak

Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át Kásler Miklós emberierőforrás-minisztertől a Szent János Kórház megbízott orvos igazgatója, dr. Winkler Gábor az egészségügyi ellátás fejlesztésében elért kimagasló tevékenységéért. Az idén ő már a harmadik intézményi szakember, aki megkapta a díjat: Semmelweis-nap alkalmából dr. Folyovich András, a neurológiai osztály és strokecentrum osztályvezető főorvosa, valamint dr. Németh Tünde gyermekgyógyász, pszichoterapeuta részesült a rangos elismerésben.