Gyerekek_ajandekoztak_gyerekeknek

Gyerekek ajándékoztak gyerekeknek

Hagyomány a Hegyvidéken, hogy az iskolák különböző adománygyűjtéseket szerveznek, ezzel szebbé téve határon inneni és túli gyerekek karácsonyát. Az idén sem történt ez másképp.

Közel nyolcvan ajándékdoboz gyűlt össze a Sztehlo Gábor Gyermekotthon javára a Virányos Általános Iskolában. A diákok minden dobozra ráírták, hogy milyen korú lánynak vagy fiúnak szánják a játékokkal, iskolai felszerelésekkel, sportszerekkel, könyvekkel megrakott csomagokat. Nem csak gyerekeket leptek meg, egy „anyadobozt” is összeállítottak.
A hegyvidéki cipősdoboz-akcióhoz csatlakozott a Németvölgyi Általános Iskola, ahol a legkisebbek is kivették részüket a gyűjtésből. Az 1. c osztályosok szüleikkel és tanítójukkal, Varga Szilvia pedagógussal advent első vasárnapján adták át adományaikat, hogy így tegyék szebbé a rászorulók számára az ünnepeket.
Tizenegyedik alkalommal szervezett karácsonyi ajándékgyűjtést a Sashegyi Arany Iskolaalapítvány az erdélyi Válaszúton működő magyar szórványkollégium közösségének. Ezúttal közel száz csomagot címeztek meg a hegyvidéki gyerekek, ráírva a dobozra, hogy ki küldi, és hány éves lánynak vagy fiúnak szánja.
A kollégiumot a Prima Primissima díjas Kallós Zoltán Alapítvány működteti, immár Ball Ferenc és Balázs Bécsi Gyöngyi vezetésével. A Kolozs megye szórványtelepülésein élő magyar gyerekek anyanyelvi oktatását biztosítja, hiszen Kallós Zoltán hite szerint aki az ábécét magyarul tanulja meg, valamennyi iskoláját így végzi majd el, ez pedig elengedhetetlen feltétele a magyarság megmaradásának.
A Kallós-program sikerét mutatja, hogy ma már a válaszútihoz hasonló kollégiumot sikerült létrehozni Nagysármáson is. Mindezt saját erőből és adományokból, a román állam ugyanis nem támogatja az alapítvány működését.

M.

(A további adománygyűjtő akciókról legközelebbi lapszámunkban olvashatnak.)