Hogyan lesz a pulykából pecsenye?

Mára a pompás sült pulyka az ünnepi menü elmaradhatatlan része lett szinte az egész világon, így nálunk is. Annak ellenére, hogy egyszerűnek tűnik a sütése, hiszen elég betenni a tepsibe és betolni a sütőbe, az eredmény csak akkor lesz kiváló, ha a hús belül porhanyósra, kívül szép piros-barnára sül. Ennek pedig szabályai vannak!

 

KIKNEK, MEKKORÁT, MEDDIG?

Erre a három fontos kérdésre az alábbi táblázat ad választ. Megtudhatjuk belőle, hány embernek milyen nagy pulykát vegyünk, és az mennyi idő alatt készül el. Természetesen mindez csak irányadó, hiszen sütője válogatja, hogyan melegít, süt – ehhez kell a háziasszony tapasztalata! A súly és a sütési idő a töltelékkel együtt értendő.

 

Vendégek száma Pulyka súlya Sütési idő (190C)

2-3 fő 55 dkg–1,4 kg 1-1,5 óra

3-5 fő 2,75 kg–4,30 kg 2-3 óra

6-8 fő 4,30 kg–6,30 kg 3-4 óra

8-10 fő 6,30 kg–7,30 kg 4-5 óra

12-16 fő 8 kg 5,5 óra

 

HOGYAN SÜSSÜK?

A pulykát sütés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, azután kívül-belül kenjük meg vajjal. A mell és a combok bőre alá is kenhetünk bőven.

A mellét és a combokat borítsuk be vékony angolszalonna-szeletekkel (bacon), és az egész szárnyast fedjük le dupla alufóliával. A sütés utolsó harmada előtt vegyük le a fóliát, és süssük pirosra a pecsenyét.

Akkor jó, ha egy tűvel a szárnyas mellébe és combjába szúrva már csak finom pecsenyelé folyik ki, amely nem véres. Tálalás előtt hagyjuk 20 percig állni, különben a pulyka húsa nagyon száraz lesz.Hogyan_lesz_a_pulykabol_pecsenye

 

MIVEL TÖLTSÜK?

Bármivel is töltjük, elsőként sóval, borssal jól dörzsöljük be a pulyka belsejét, és a tölteléket bátran fűszerezzük. A képen látható sült tölteléke héjastól felszeletelt almából, elnegyedelt sült gesztenyéből áll, amit mézes tejbe áztatott, kifacsart zsemlével kevertünk össze. Ismert töltelék a gesztenyés, darált húsos és szalonnás zsemle, tojással megkötve, de puliszkából is készülhet töltelék, ha jól olvadó sajtkockákkal, vajon pirított hagymával, rozmaringgal és petrezselyemmel fűszerezzük.

 

MI LEGYEN A KÖRETE?

A karácsonyi sült pulyka mellé sok köret dukál. Elmaradhatatlan a sült krumpli és többféle párolt zöldség: kelbimbó, brokkoli, sárgarépa, gesztenye, vörös káposzta. Sült alma, körte, ecetes szilva is illik hozzá. Mindehhez még jöhet a pecsenyeszósz és valamilyen pikáns dzsem vagy almapüré.

Pákozdi Judit