Megválasztották az év zarándokát

Számos szakrális helyszínt érint a Magyar Zarándokút XII. kerületi szakasza. Nem véletlen, hogy az idén is a Hegyvidéki Kulturális Szalon adott otthont a Magyar Zarándokút Egyesület évzáró rendezvényének.
Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy 2010-ben alakult meg az Esztergomtól Máriagyűdig tartó Magyar Zarándokút mentén lévő önkormányzatokat tömörítő társulás, aminek a kezdetektől Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester az egyik alelnöke. A Hegyvidéki Önkormányzat a szívügyének tekinti a kezdeményezést, ezért is hozott létre elsőként zarándokszállást a Mátyás király úton. A zarándokút a civil Magyar Zarándokút Egyesület, az érintett önkormányzatok és az egyház együttműködésére támaszkodik, ebből pedig a Hegyvidék is kiveszi a részét.
A Normafán keresztül két útvonal létezik: az egyik rövidebb, a másik hosszabb és látványosabb. Az Anna-réti kis kápolnát is érinti, amelyet a Salamin család épített az egykor ott álló Szent Anna-kápolna helyett. Ezt a háború után munkásfiatalok egyszerűen lebontották – beszélt a XII. kerület kapcsolódási pontjairól Pokorni Zoltán. Évente kétszer-háromszor majd’ ezren gyűlnek össze szabadtéri misére ezen a helyen, és hétvégenként is rendszeresen eljárnak ide a hívek. Ezért írt ki az önkormányzat az egyházzal közösen pályázatot egy szabadtéri misézőhelyre. Több mint kilencven érdeklődő volt, végül hatvanegy pályázat érkezett. A meglepően nagy szám is mutatja, hogy van valami, ami megmozgatja az emberek szívét-lelkét, ha az Anna-rét szakralitásáról esik szó – fogalmazott a polgármester.
Korábban felvetődött, hogy a kápolna elkészülhet az eucharisztikus kongresszusra, de jelenleg nincs kijelölve végső dátum. A zarándokút szempontjából viszont ez az egyik legfontosabb jövőbeni fejlesztés – folytatta Pokorni Zoltán, megemlítve, hogy a 2011-ben átadott Mátyás király úti zarándokszálláson 28 férőhely várja az utazókat.Megvalasztottak_az_ev_zarandokatA Normafa rehabilitációjáról is szólt a polgármester. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a budapestiek egyre inkább egyfajta városi parkként kezdték használni ezt a területet. „Városszéli vurstli” hangulata lett, az autósok beálltak parkolni a fák közé, a biciklisek összevesztek a sétálókkal, a szánkósok a síelőkkel, a gyerekes anyukák a kutyásokkal.
„Évente egymillióan járnak a Normafánál. A szépség szeretete által fűtött emberek viszont elpusztítják a szépséget. Paradoxon, hogy ha még jobban rendbe tesszük a Normafát, akkor még többen jönnek majd – ez az, amit fel kell oldani. Éppen ezért, ahol lehet, különválasztjuk a használati módokat. Van külön útja a görkorcsolyásoknak, a terepkerékpárosoknak, a sétálóknak, a bicikliseknek, a futóknak” – mondta Pokorni Zoltán. A rehabilitációhoz kapcsolódóan a Zugligetben, az egykori Fácános épületében létrejött az ország talán legszebb iskolája, tornateremmel, szertárral, öltözővel. Kicsit lejjebb fekszik a Lóvasút műemlék épülete, amely nemrégiben újult meg.
A konferencián átadták az „Év zarándoka – 2019” díjat, a megtisztelő elismerést ebben az évben dr. Barnáné Károsi Klára kapta. Végezetül Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke A Magyar Zarándokút 2019–2020, valamint Szesztai György, a Magyar Zarándokút Egyesület elnökségi tagja Jerusalem Way kiépítése című előadásai hangoztak el.

sm.