Mi lesz a gazdátlan gépjárművekkel?

Közterületen – akár parkolóövezetben, akár azon kívül – kizárólag rendszámmal ellátott és érvényes műszaki vizsgával rendelkező gépjárművek állhatnak. Amennyiben bármelyik feltétel hiányzik, a parkolás szabálytalan tárolásnak minősül, és a hatályos rendelet üzemképtelennek tekinti az érintett autókat, az állapotuktól függetlenül.
Az utóbbi időben egyre több ilyen gazdátlan járművet találnak a Hegyvidéki Rendészet munkatársai, akik minden esetben haladéktalanul intézkednek. Mint Dávid Gábor, a rendészet vezetője elmondta, azokról az útszakaszokról, ahol tömegközlekedési eszközök járnak, azonnal megtörténhet az elszállítás. Egyéb helyeken matricát tesznek az autóra, a rendszám alapján elküldik a figyelmeztetést a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak. Ezekben az esetekben az elszállítás leghamarabb az értesítés átvételétől számított tizedik nap után lehetséges.Mi_lesz_a_gazdatlan_gepjarmuvekkelAzokat a járműveket, amelyeken nincs rendszám, a telephelyen kinyitják, hogy az alvázszám alapján kideríthető legyen a tulajdonos személye, hiszen csak így tudják értesíteni őt az elszállításról. Idáig azonban nem érdemes eljutni, a tréler ugyanis 17 500 forintba kerül, a tárolás díja pedig napi 1200 forint. Ez legfeljebb hat hónapig tart – ennyi a törvényben rögzített kötelező idő, – ha addig nem jelentkezik a tulajdonos vagy az üzembentartó, a járművet árverésen értékesítik, vagy hivatalos bontóban szétszerelik és megsemmisítik.
Ez viszont nem azt jelenti, hogy elengedik a tartozást – a közel 300 ezer forintot ügyvédi segítséggel hajtják be. Az idén eddig több mint harminc alkalommal került sor bontásra, húsz autó pedig sorsa jobbra fordulását várja.

M.