Nem elég a figyelmeztetés, ha csúszik a járda!

Nincs változás a járdák tisztántartásával kapcsolatos kötelezettségekben. Az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről. Mindezt a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII. 1.) rendelet szabályozza.

A „hogyan” sem mindegy! A járdáról letakarított havat 8 méternél szélesebb kocsiutakon az úttest két szélén, a folyóka szabadon hagyásával, ennél keskenyebb kocsiút esetén a járda szélén kell összegyűjteni, úgy, hogy a gyalog közlekedők számára 1,5 méter széles terület szabadon maradjon.

A gyalogos- és közúti forgalom zavartalansága érdekében tilos felhalmozni havat útkereszteződésben, úttorkolatban (a legelső hórakást az úttorkolattól legalább 8 méter távolságra kell elhelyezni), kapubejárat elé, annak szélességében, a járdasziget és a járda közé, a tömegközlekedésre szolgáló járműmegállóhelyeknél a megálló és a járda közé, közszolgáltatási felszerelési tárgyra (vízelzáró csap, gázcsap, víznyelő akna) és egyéb közérdekű létesítmény (forgalomirányító lámpa, közvilágítási lámpaoszlop, hirdetőoszlop) köré, kijelölt rakodóhelynél annak teljes hosszában a járdaszegély mellé, valamint a fák tövében. Ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá váló közutakon (kocsiutakon), járdákon szükség esetén naponta többször is síkosságmentesítést kell végezni. A szórakozó-, vendéglátó- és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt nyitvatartási időben az ingatlan használója, bérlője köteles tisztán tartani.Nem_eleg_a_figyelmeztetes_ha_csuszik_a_jarda

Amennyiben a kötelezettség elmulasztása miatt káresemény történik, azért az ingatlan tulajdonosa vagy a tulajdonosi közösség tartozik felelősséggel. Azaz ha valaki elcsúszik és megsérül, vagy bármilyen értéktárgya (ruhája, táskája, telefonja stb.) megrongálódik, jogosan követel kártérítést. Sokan úgy gondolják, hogy ez kivédhető egy „Vigyázat, csúszásveszély!” feliratú figyelmeztető tábla kihelyezésével, ám ezzel a felelősség kérdése nem változik. Ugyanez igaz a jégcsapokra, amiket haladéktalanul el kell távolítani.

Nagyon fontos az is, hogy mivel lehet síkosságmentesítést végezni. Hagyományos konyhasóval fák közelében semmiképpen sem! Ezt tiltja a 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet, amely kimondja, hogy az úttest kivételével erre a célra csak olyan anyag használható, ami a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. Ilyenek az acetát, valamint a kálium-, magnézium- vagy nátriumalapú szerek, a homok, a sóder, a faforgács, a fahamu. Aki mégis a só mellett dönt, 50 ezer forintos bírságot kockáztat!

A síkosságmentesítés elvégzését a Hegyvidéki Rendészet folyamatosan ellenőrzi, mulasztás esetén először írásban figyelmeztetnek a munkatársai. Legközelebb viszont már bírságolnak, aminek az összege 5 ezer forinttól akár 50 ezer forintig is terjedhet. Cégeknél 150 ezer forint a felső határ. Feljelentést követően tovább nőhet a büntetési tétel.

(-ály)