Nivodij_a_Hegyvideki_Kulturalis_Szalonnak

Nívódíj a Hegyvidéki Kulturális Szalonnak

A Hegyvidék közösségi és kulturális életét két kiváló helyszínnel gazdagította az önkormányzat az elmúlt ciklusban: az egyik a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, a másik pedig a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épülete. Míg a Lóvasút műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában tavaly decemberben, a szalon az új, kulturális célú középületek mezőnyében a napokban nyerte el az Építőipari Nívódíjat.

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2019-ben tizenkilencedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kuratóriuma az alapítók – az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület – megbízásából. A tizennyolc tagú bírálóbizottság a benyújtott dokumentációk és a helyszíni bejárások alapján a kulturális célú középületek kategóriájában a Hegyvidéki Kulturális Szalont hirdette ki legjobbként.

A Lenzsér Péter építész által tervezett és az Archibona Kft. generálkivitelezői munkájával tető alá hozott épületben, a szakmai zsűri értékelése szerint, az alkotók együttműködésének köszönhetően sikerült viszonylag kis helyen, összehangoltan, mégis szeparáltan teret adni sokféle funkciónak. A színvonalas külső és belső kialakítás, az építészetileg igényes tömeg- és homlokzatalakítás, valamint a nyugalmat biztosító külső térrendezés pozitívan hat az egész városrészre.

Nyolc évvel ezelőtt az egykori gyermekkönyvtár helyén, a Böszörményi úton nyílt meg a Hegyvidéki Kulturális Szalon, amely a kezdetek óta nagy népszerűségnek örvend, főként az idősek körében. A változatos programoknak, nem mellesleg pedig az évek alatt kialakuló családias közösség vonzerejének köszönhetően hamar kinőtte kereteit.

„Alig nyolcvan négyzetméteren működtünk, a népszerűbb programjainkra sokszor be sem fértek az érdeklődők. A kapacitáshiány miatt arra sem volt mód, hogy tovább bővítsük a foglalkozásaink körét” – beszélt a korábbi állapotokról Menyhárt Éva, aki az alapítása óta szívvel-lélekkel vezeti a gondjaira bízott intézményt.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője elmondta, hogy az új, közel hatszáz négyzetméteres épületben egyidejűleg öt teremben lehet programokat tartani. Ki is használják a többszörösére bővült tér adta lehetőségeket, naponta tizenöt-húsz esemény van, ami átlagosan háromszáz látogatót vonz.

Talán túlzás lenne állítani, hogy a szalon már az új otthonát is kinőtte, bizonyos programoknak azonban újabb helyszínt kellett keresni. Anyaintézményével, a MOM Kulturális Központtal közösen a Böszörményi út 24. szám alatti önkormányzati irodaház földszintjén egy közel száz négyzetméteres rendezvénytermet használ szeptember óta, ahol gyerekeknek és felnőtteknek szóló mozgásos foglalkozások zajlanak.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon jövőre is számos újdonságot tartogat látogatói számára. A tervek szerint rendszeressé válnak Miranda Liu hegedűművész és a Dr. Jazz Band koncertjei. A februári Cziffra- és a márciusi Bach-fesztiválhoz saját rendezvényekkel csatlakozik a hely. Gyermekkoncertek, gyermekkönyv-bemutatók is lesznek, továbbá kézműveskedéssel, meseprogramokkal színesített kreatív délelőttre várják majd a családokat szombatonként, előreláthatólag februártól.

Új előadás-sorozat indul a Magyar Zarándokútról, filmvetítésekkel egészülnek ki az Alzheimer Café foglalkozásai, míg Konta Fanni irodalomtörténeti sorozata építészeti témákkal bővül. Lesz táncklub időseknek, a Szent János Kórházzal közösen pedig speciális mozgásszervi rehabilitációs tornát hirdetnek. A meglévő három gyaloglóklub programkínálata újabb lehetőséggel gazdagodik: falujáró kirándulásokra járhatnak mindazok, akik szeretnék alaposabban megismerni hazánk szép tájait.

sz.