Rákóczi és a diákok

Minden alkalommal egy-egy jeles esemény, ismert személyiség áll a Jókai Klub által immár két évtizede szervezett történelmi vetélkedő középpontjában. A Rákóczi-emlékévhez kapcsolódva az idén II. Rákóczi Ferenc életét dolgozták fel a hegyvidéki általános iskolák felső tagozatos diákjai. Előre megkapták a jó válaszokhoz elengedhetetlen irodalomjegyzéket, így mindenki egyenlő esélyekkel indult.

„Ennek a közös történelmi kirándulásnak méltó befejezése volt a vetélkedő, amely igazi csapattá formálta a versenyzőket” – mondta Herczeg Józsefné, a Jókai Klub igazgatója. Tizenkilenc csapat jelentkezett, közülük az első, írásbeli forduló után a legjobb hat szóban is megmérkőzött egymással a Lívia-villában. Három csapat a Jókai iskolából jutott a döntőbe, míg egy csapattal képviseltette magát a Tamási, a Virányos és az ELTE.Rakoczi_es_a_diakok

Először a Rákóczi-szabadságharc eseményeiről kellett eldönteni, hogy igazak vagy hamisak az állítások. Sok más mellett elhangzott, hogy a labanc gúnynév jelentése „bozontos, kócos, fésületlen”, valamint az is, hogy a sárospataki kuruc országgyűlés örökre felszabadította a harcoló jobbágyokat és leszármazottaikat a földesúri hatalom alól. Ezután a tanulók a szabadságharccal kapcsolatos eseményeket, fotók alapján személyeket párosítottak helyszínekkel, évszámokat ismert történésekkel.

Különösen izgalmasnak bizonyult a Ki vagyok én? feladat, amelyben a megadott idézetek, körülírások alanyát kellett megnevezni. Előkerült Bercsényi Miklós neve, akinek az „Eb ura fakó, József császár nem királyunk többé” kijelentése örök része a magyar történelemnek. Kevésbé ismert a Rákóczit, majd az osztrák császárt is eláruló Ocskay László brigadéros, aki Zólyom váránál pisztolypárbajt vívott Vak Bottyánnal. Végül a versenyzők különböző nézőpontokból – például francia diplomataként, kuruc katonaként, protestáns hívőként, török követként – kommentálták Rákóczi távozását Magyarországról.

A zsűri tagja volt Bayer Árpád történész, Csepreginé Volosinovszki Mária, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője és Gonda Attila közművelődési referens. Ők hirdették ki a győztest: a Jókai Mór iskola „Sasok” csapatát. A svábhegyi oktatási intézményből érkeztek a második „Kurucok” is, míg a harmadik helyen az ELTE 7. a osztályának diákjai végeztek.

Valamennyi ifjú történelemkedvelő könyvajándékot kapott, emellett felkészítő tanáraikkal közösen meglátogathatják a Hadtörténeti Múzeum kincstárát. Fődíjként a hat csapat tagjai közös kiránduláson vehetnek részt jövő áprilisban, az úti cél Bécsújhely.

mm.