Megujul_a_Szendro_utca

Megújul a Szendrő utca

Az év egyik legjelentősebb közterületi fejlesztését végzik a kivitelezők a Szendrő utcában: egy hosszabb szakaszon megújul az úttest, egy korábbi közműépítés helyén pedig kicserélik a pályaszerkezetet. További út- és lépcsőfelújításokra is számítani kell a nyáron, emellett zajlanak a közműépítések is a Hegyvidéken.

Több jelentős járda-, lépcső- és útépítést a nyári iskolai szünetre időzített a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy minél kevesebb embert érintsenek az ilyenkor óhatatlanul előforduló kényelmetlenségek. Már elkészült a Lejtő út 15–29. szám közötti járdaszakasz rekonstrukciója, ahol a kopott, régi kockaköveket – az útszakasz alsó részéhez hasonlóan – modern térkövekre cserélték a kivitelezők. Így nemcsak a csúszásveszélyt sikerült minimálisra csökkenteni, hanem jelentősen javult a 215 méter hosszú járda megjelenése is.

Megújult a Gím utcai lépcső, a hibás burkolóelemeket kicserélték és újrafugázták a munkások, míg a pihenőket feltörték és leaszfaltozták. Szintén elkészült a Diana utcai lépcső egy ötméteres szakaszának botlásmentesítése. Folyik a munka a Normafánál, az Eötvös úti víz- és gázkiváltás után a csapadékvíz-csatorna kialakításán dolgoznak a szakemberek. Jól halad a kátyúzási program is, júniusban közel 250 kisebb úthiba tűnt el, ami 2441 négyzetméter aszfaltfelületet jelent.

Az év egyik legjelentősebb közterületi fejlesztése kezdődött meg a Szendrő utcában, ahol mintegy 380 méter hosszúságban újul meg az úttest. A szőnyegezés során 2300 négyzetméteren aszfaltoznak, egy korábbi közműépítés helyén pedig a pályaszerkezetet is kicserélik a kivitelezők. Ez utóbbinak technológiai okai vannak, az utólagos bontás után ugyanis nehéz elérni a Hegyvidéken szükséges talajtömörséget. Ha ez nem megfelelő, idővel elkerülhetetlen a szerkezeti javítás.

A Szendrő utca mindkét oldala új szegélyt kap, valamint a járda is megszépül, 232 négyzetméteren aszfalt, 200 négyzetméteren térkő burkolat készül. Az útpályát augusztus végéig visszaadják a forgalomnak, az utómunkálatok várhatóan szeptember utolsó hetében fejeződnek be. Addig félpályás útlezárásokra, valamint a parkolási lehetőségek korlátozására kell számítani.

Zajlanak a közműépítések, a Kiss János altábornagy utca 27–31. közötti, valamint a Csörsz utca 14. (Gesztenyés kert) melletti járdaszakaszon elektromos kábel fektetése várható az Észak-Budai Zrt. kivitelezésében. A Felső Svábhegyi úton, a Galgóczy utca és az Alsó Svábhegyi út közötti szakaszon – az NKM Földgázhálózati Kft. megbízásából – a Pulzus Plusz Kft. végez gázvezeték-rekonstrukciót, amelynek végeztével az útszakasz teljes felületű, új aszfalt kopóréteget kap. A munka várható befejezése július 18., a végleges helyreállításig a Lelesz utca alulról zsákutca marad, a buszforgalmat a Lelesz utcától a Hadik András utca–Galgóczy utca útvonalon pótlóbuszok biztosítják.

Folytatódnak a kisebb járdabontásokkal járó távközlésihálózat-fejlesztések is. A következő hetekben a Fodor utca–Bürök utca–Németvölgyi út–Jagelló út–Böszörményi út–Istenhegyi út által határolt területen dolgoznak a Hál-Ép Kft. munkatársai.

MM.