Sejtmentő készüléket kapott a gerincgyógyászati központ

A nagy vérveszteséggel járó műtéteknél a legjobb, ha a beteg saját vérét juttatják vissza a szervezetébe a szakemberek. Ezt teszi lehetővé az úgynevezett sejtmentő készülék, amit a TEST-VÉR Egészségpénztár adott át használatra az Országos Gerincgyógyászati Központnak.

„Gerincműtéteknél nagy mennyiségű vérre van szükségünk. Az idegen vér fogadása mindig kockázatot jelent, ezért a vérvisszanyerő technikák alkalmazása a legelőnyösebb” – magyarázta dr. Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ alapító főigazgatója annak kapcsán, hogy a TEST-VÉR Egészségpénztárnak köszönhetően immár háromra bővült az intézmény autotranszfúziós készülékeinek száma. Hozzátette: a vérvisszanyerő módszert közel harminc éve alkalmazza az intézet, és a most kapott eszköz a legkorszerűbb technikát képviseli.Sejtmento_keszuleket_kapott_a_gerincgyogyaszati_kozpont

Dr. Antal András, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály vezetője arról beszélt, hogy a géppel a műtétkor elveszített vért egy tartályba szívják, majd a szűréssel, centrifugálással történő tisztítását követően visszajuttatják a szervezetbe. Ezzel az eljárással az elvesztett vér 70-75%-át meg lehet menteni.

„A húsz évvel ezelőtt magánszemélyek által alapított, ma már több mint tizennégyezer tagot számláló TEST-VÉR Egészségpénztár szolidaritási alapon, azaz tagdíjakból, állami támogatás nélkül működik” – mondta dr. Ruttkay M. Géza, a pénztár igazgatótanácsának elnöke. Az egészségpénztár évente mintegy 150-200 pénztártag számára finanszíroz államilag nem támogatott orvosi műszereket, készítményeket, és kórházaknak ad használatba nagy értékű gépeket.

A mintegy nyolcmillió forint értékű autotranszfúziós készüléket eddig kilenc kórháznak – az Országos Gerincgyógyászati Központ mellett például a Szent János Kórháznak, valamint a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának – adta oda állandó használatra, de alkalmanként más intézményeknek is eljuttatja. Az autotranszfúziós berendezésen kívül véralvadás-diagnosztikai műszereket is kihelyez kórházaknak, ez már közel húsz helyen megtörtént.

z.

Fejlesztések a gerincgyógyászaton

A nyáron elkészül a Budai Egészségközpont Kft. által üzemeltetett Országos Gerincgyógyászati Központ új, hatodik műtője, amivel mintegy 20%-kal növeli kapacitásait az intézmény. Nemrégiben adták át a központi épület teljes egészében felújított ötödik emeletét, míg a kórház területén lévő, korábban raktárként használt régi épület átalakítása hamarosan befejeződik: itt egy konferenciaközpont nyílik meg szeptemberben.