Szamurájleszármazott a Shuhari Dojo vendége

Sok mindenkit köszönthettünk már a Hegyvidéken, de szamurájleszármazottat talán még sohasem. Az idén ünnepli megalakulása harmincadik évfordulóját a Hegyvidék SE karateszakosztálya, aminek az alkalmából számos meglepetés várja a harcművészetek szerelmeseit. A háziversenyek, bemutatók mellett igazi különlegesség, hogy a japán Shigeaki Osumi 5 danos karatemester hosszabb ideig a Győri úti Shuhari Dojóban vendégeskedik, ahol tanfolyamokat vezet, szemináriumokat tart.Szamurajleszarmazott

Az Osumi család tagjai a négy legnagyobb hatalmi klán egyikének, a Genji szamurájklánnak az egyenes ági leszármazottjai. A klán a Heian korban (794 és 1147 között) döntően befolyásolta Japán politikai életét – ekkor szilárdult meg a szamurájrend, a császár jelképes hatalma mellett az a hűbéri hierarchia, amelynek tetején a szamurájcsaládok álltak.

Shigeaki Osumi a Kenwa Mabuni által fémjelzett okinawai Shiro ryu karatét gyakorolja. Ez a stílus egyesíti a Shyuri-te, a Naha-te és a Tomari-te technikákat. A mester Amerikában folytatta felsőbb tanulmányait, és 1996 óta tanítja a karatét szerte a világban. Tanítványai számos bajnoki címet szereztek Japánban és más országok versenyein.

Osumi úgy tartja, hogy a karate nem csupán sport, hanem egy gondolkodásmód és szellemiség is. Tanításait saját rendszerbe foglalta, ezzel megalapította a Dai Ei Kait. Ebbe beletartoznak a dojóban alkalmazott viselkedési szabályok, a karate története, a japán életviteli ismeretek, a kata, a kumite és az önvédelmi technikák.

A Dai Ei Kai 9 fokozatból áll: 3 kezdő, 4 középső és 2 haladó szintből. A zöld övtől kezdve a tanítványok tanársegédekké válnak, így ők is részt vesznek a tanításban. Ahhoz, hogy valaki a kezdő szinttől megszerezze a fekete övet, átlagosan öt évre és legalább ezer óra gyakorlásra van szükség.

Nyári kurzusain a mester nemcsak a karatetudását és a módszereit adja át az érdeklődőknek, hanem a japán kultúrával is megismerteti őket. Július 25–28-ig délelőtt a 8–12 éves korosztály tagjainak, délután felnőtteknek tart kata- és bunkaiedzéseket. Július 26. és augusztus 2. között Szamurájok nyomában címmel napközis táborban lehet pallérozódni, itt délután ifiknek, este felnőtteknek lesz kumiteedzés.

M.

További információk: www.shigeakisensei.eu