Szigorodhat a zajrendelet

Ahogy az ország számos részén és a fővárosban, a Hegyvidéken is egyre több az építkezés, épületfelújítás, emiatt a lakossági panaszok száma is megszaporodott. Az itt élők közül sokan kifogásolják, hogy a munkagépek által okozott zaj miatt még hétvégén sem tudnak nyugodtan pihenni.

A környezeti zaj és rezgés elleni védelmet érintő, jelenleg hatályos jogszabályok kizárólag nappali (6.00–22.00 óra) és éjszakai (22.00–6.00 óra) zajkibocsátási határértékeket állapítanak meg, egyéb időbeli korlátozás nem vonatkozik az építkezésekre, bontásokra. A pihenőidőszakban végzett kivitelezési munka ugyanakkor még az említett határértékek betartásával is rendkívül zavaró.

A Hegyvidéki Önkormányzat a lakók nyugalmának megóvása érdekében szigorítaná a zajvédelem szabályozásáról szóló helyi rendeletet, hogy abba az építési tevékenységekre kiterjedő időbeli korlátozások is bekerüljenek. A tervek szerint bármilyen jelentős zajforrás üzemeltetésével járó építési munka teljes tiltás alá esne vasárnap és ünnepnapokon, munkanapokon pedig reggel 7.00 óra előtt és 20.00 óra után.

A szombati korlátozással kapcsolatban szavazáson kérte ki az önkormányzat a hegyvidékiek véleményét. Június 20. és július 10. között több mint 3000-en adták le voksukat a www.hegyvidek.hu oldalon: a legtöbben azt támogatták, hogy szombatonként csak reggel 8.00 óra után, legfeljebb 17.00 óráig lehessen dolgozni a XII. kerületi építkezéseken.

A szavazás eredményét figyelembe véve készül el a rendeletmódosítási javaslat, amit a törvényi előírás alapján a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság véleményez. A rendelet módosítását a zöldhatóság állásfoglalását követően, várhatóan augusztusban tárgyalja az önkormányzat képviselő-testülete.

sz.