Visszatért a Hegyvidékre a Fájdalmas Krisztus

A városmajori Fájdalmas Krisztus történetéről lapunk 2019. május 7-i számában írtunk, megemlítve, hogy a szobor éppen restaurálás alatt áll. A munka elkészült, a műalkotás néhány napja visszakerült megszokott helyére, a Szilágyi Erzsébet fasorba.
Gheorghita Noémi Borbála tavaly szeptember óta foglalkozott a felújítással a Magyar Képzőművészeti Egyetem epreskerti műtermében. A munkálatokat igen komoly felmérés és kutatás előzte meg. Levéltárból, különböző forrásokon keresztül járt utána minden információnak, ami csak fellelhető volt. Ezután fotótechnikai, labor- és mikroszkopikus vizsgálatok következtek, és a rendelkezésre álló régi papírképeket is végigelemezte a szakember.
Sok változtatásra nem volt szükség, mivel az 1995-ös felújításkor a szobron elvégzett kiegészítések időtállónak bizonyultak. A leghiányosabb részek a Krisztus-alak orra és lábujjai voltak, de az archív fényképek nagy segítséget nyújtottak a restaurátornak, akinek ez volt a diplomamunkája.Vissza_tert_a_Hegyvidekre_a_Fajdalmas_Krisztus
A posztamens, annak fejezete (teteje), valamint lábazata is restauráláson esett át. Ezeket a hatalmas súlyú kőelemeket a helyszínen kellett újra összeilleszteni. Rozsdamentes acélrudak kerültek a szobor és a posztamens belsejébe. Az alkotás olyan mészkőből készült, ami ellenáll az időnek, de azért hamarosan egy hidrofobizáló bevonata is lesz, amely az eső ellen óvja majd. A talajmenti fagyoktól és a talajvíztől ugyancsak védetté vált, mert új alapozást kapott.
A négy darabból álló szobrot mestereivel, Szemerey-Kiss Balázs tanszékvezetővel és Káldi Richárd művésztanárral közösen helyezte vissza Gheorgita Noémi Borbála. Az 1725-ben elkészült mű 2018. szeptember 19-én „hagyta el” ideiglenesen a Városmajort, mostantól viszont régi helyén várja megszületésének közelgő háromszáz éves évfordulóját.

F. G.