Az állatkertével vetekszik a Normafa látogatottsága

A Hegyvidéki Önkormányzat tárgyalásokat folytat a Szépművészeti Múzeummal, hogy a zugligeti Hild-villában kapjon helyet a környéken élt Aba-Novák Vilmos festőművész gyűjteménye. A Normafa-program kapcsán erről is beszélt Pokorni Zoltán polgármester a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén, aminek ezúttal a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont adott otthont.

„Véget ért a négy évszakos látogatószámlálás a Normafán. Ennek eredménye azt mutatja, hogy az ide érkezők száma éves szinten megközelíti az egymilliót. Ez a szám a fővárosi állatkert forgalmával mérhető össze, ahol másfél millióan fordulnak meg évente” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a turisztikai szakma képviselőinek legutóbbi találkozóján. Hozzátette, hogy a felmérés szerint elsősorban a fővárosiak pihenőhelye a Normafa: a látogatók zöme budapesti, csak elenyésző részük érkezik külföldről. Nyáron viszonylag kevés a kiránduló; itt a tavasz, az ősz eleje és a téli, havas időszak tekinthető főszezonnak.

A polgármester felidézte, hogy a helyi népszavazással is megerősített Normafa-program megvalósítása négy éve kezdődött a kormány támogatásával. Az elmúlt években megújultak a fő gyalogosútvonalak, intelligens – mozgásérzékelős – világítással ellátott futóút készült, piknikező hely, új illemhelyek jöttek létre. Felújították az Anna-réti és a Libegő felső állomásánál lévő játszóteret, és rendbe tették, parkosították a János-hegyi Libegő-épület előtti aszfaltozott területet is.

A Normafa központi területének megújításához kapcsolódva lebontották a kisajátítási eljárással megszerzett egykori Hotel Olimpia régóta üresen álló épületét, hogy megépülhessen az Eötvös út legfelső szakaszát kiváltó új út a Távcső utcával párhuzamosan, a hegygerinc legszebb panorámájú részein pedig megszűnhessen az autó- és buszforgalom, valamint a parkolás. A lebontott hotel területén biztosítanának helyet a megújítandó fogaskerekű vasútnak is, amelyet meghosszabbítanának a Széll Kálmán térig, valamint a Normafáig, hogy a járatot vonzóvá tegyék az utazók számára. A fogaskerekű fejlesztésének tervei már elkészültek, a megvalósítás attól függ, mikor lesz forrás a mintegy 30-35 milliárd forintos beruházáshoz.Az_allatkertevel_vetekszik_a_Normafa_latogatottsaga1

Pokorni Zoltán arról is beszélt, hogy folyamatban van a Normafa látogatóközpontjának kialakítása az Eötvös út 48–50. szám alatti területen, ahol a kivitelezők felújítják az ott található régi villát, valamint egy új tömböt építenek. Várhatóan még az idén elkészül az Anna-rét melletti sífutó- és szánkópálya, jövőre pedig a gyakorlósípálya. A Magyar Turisztikai Ügynökség azt javasolja, hogy lombkoronasétány is legyen a Normafánál – a természetvédelmi szempontok figyelembevételével még vizsgálják a terv megvalósíthatóságát.

A központi részek túlzott igénybevételének ellensúlyozására a használat „széthúzására” törekszik az önkormányzat – folytatta a polgármester. Ennek szellemében készült el a Normafa alsó kapujaként a mostani Fővárosi Turisztikai Kerekasztalnak is helyet biztosító Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont az egykori zugligeti indóház felújításával. A tervek szerint a lóvasútból lett hajdani villamos későbbi végállomás-épülete és annak környezete, a mai Niche kemping területe is megújul majd, a meglévő, bevált funkciókon azonban nem akar változtatni az önkormányzat.Az_allatkertevel_vetekszik_a_Normafa_latogatottsaga2

A kempingtől nem messze, az egykori Fácán vendéglő épületében jelentős fejlesztés zajlik: a bővülő Zugligeti Általános Iskola számára alakítanak ki új tereket. A szomszédos Hild-villa funkcióját még keresik: a műemlék épület hasznosítása kapcsán tárgyalásokat folytatnak a Szépművészeti Múzeummal, hogy ott helyezzék el a környéken élt Aba-Novák Vilmos festőművész gyűjteményét.

Az önkormányzati beruházásban, kormányzati támogatással megvalósuló Libegő-fejlesztésről Zsákay László György, a BKV Zrt. turisztikai és értékesítési divízióvezetője mutatott be részleteket. Elmondta, hogy a jövőre ötvenéves felvonót négyülésessé alakítják – jelenleg kétüléses –, és az utazók komfortját szolgálják majd az ülések fölé hajtható nap- és esővédő ernyők. A felvonó sebessége változtathatóvá válik, a székek pedig lassíthatók lesznek a fordulókban, ami kényelmesebbé teszi a ki- és beszállást.

Az új Libegőn megoldható lesz a kerékpárok, sílécek szállítása, valamint a pálya alkalmankénti kivilágításának technikai feltételeit is megteremtik. Ilyen alkalom lehet a Libegők Éjszakája, amit az idén július 20-án tartanak meg szerte az országban. A Zugligeti Libegő késő esti menetére ezúttal csak elővételben lehet jegyet venni, tekintettel az elmúlt évi, rendkívüli érdeklődésre: tavaly több mint 3500-an éltek az éjszakai libegőzés lehetőségével.

d.