Barkácsműhely nem csak ezermestereknek

Tönkrement a konyhaszekrény ajtaja? Eltört a fémkarnis, megreccsent a gyerek kedvenc rollere? Esetleg saját kezűleg készítené el a fürdőszobapolcot? Minderre lehetőség nyílik a Hertelendy utca 8. alatt most átadott Hegyvidéki Barkácsműhelyben, ahol fémmel, fával és műanyaggal is lehet dolgozni. A gépek és eszközök használata óránként mindössze háromszáz forintba kerül.

Hiánypótló szolgáltatást indított el a Hegyvidéki Önkormányzat a XII. kerületben élő Fekete Mihály ötlete alapján. A Hegyvidéki Barkácsműhelynek otthont adó egykori bemutatótermet teljesen felújították a kivitelezők, a lakók nyugalmát szem előtt tartva a plafonon hangszigetelő álmennyezetet alakítottak ki, valamint kijavították és lefestették a külső homlokzatot.

A Hertelendy utca 8. szám alatt működő új közösségi hely létjogosultságát a hivatalos megnyitón Pokorni Zoltán polgármester azzal magyarázta, hogy számtalan alkalommal lehet szükség akár komolyabb barkácsgépek használatára otthonainkban, ami azonban sokszor komoly zajjal és piszokkal jár együtt. Ezt pedig a család többi tagja, vagy akár mi magunk még a remélt eredmény tudatában is nehezen toleráljuk, saját műhelyt viszont kevesen engedhetnek meg maguknak. Ráadásul nem is érdemes minden szerszámot beszerezni otthonra, mivel némelyiket úgyis csak alkalmanként használjuk.Barkacsmuhely_nem_csak_ezermestereknek1

A Hegyvidéki Barkácsműhelyben minden adott a jó munkához, ha pedig valaki menet közben elakad, Pázmán Péter teremfelügyelőtől kaphat szakmai tanácsokat – folytatta a polgármester, hozzátéve, hogy a gyengébbik nemre gondolva profi varrógépek is rendelkezésre állnak, de természetesen mindenki minden berendezést használhat.

Az eszközparkot összeállító László Tibor elmondta, hogy a műhelyben szinte az összes házilagos munka elvégezhető, ami fémmel, fával vagy műanyagokkal kapcsolatos. A többi között gyalu, asztali fúró, ívhegesztő, esztergagép, gérvágó, körfűrész, dekopírfűrész, marógép, köszörű is található a gépek között; a berendezések nagyobb része professzionális minőségű, a többi pedig igényes barkácseszköz. A zökkenőmentes munkavégzéshez elengedhetetlen kéziszerszámok is biztosítottak a barkácsműhelyben.Barkacsmuhely_nem_csak_ezermestereknek2

Nem csak kisebb-nagyobb javításokra alkalmasak az eszközök. Aki személyes ajándékot szeretne készíteni, akár egy komplett könyvespolcot, tárolóládát vagy fűszertartót is összerakhat. Hozzávalókat, azaz az alapanyagokat, szögeket, csavarokat, ragasztót vinni kell, ezek megvásárlására a helyszínen nincs lehetőség, és a lakkozás, festés sem megengedett.

A gépeket mindenki saját felelősségre használhatja, erről előbb írásban kell nyilatkozni. Feltétel a XII. kerületi lakcím és a 18 év feletti életkor, 14 és 18 év közöttiek csak nagykorú kísérővel léphetnek be a műhelybe. A 14 év alattiak számára ez kísérővel sem engedélyezett.

Szükség van helyfoglalásra, valamint ezt megelőzően az önkormányzat ügyfélszolgálatán személyesen vagy az ügyfélkapun keresztül elvégzett regisztrációra. Egyszerre hat regisztrált felhasználó dolgozhat a barkácsműhelyben, rajtuk kívül egy-egy segítő lehet jelen. Az eszközhasználat díja óránként 300 forint, amit a helyfoglalással egy időben bankkártyás fizetéssel lehet kiegyenlíteni.

-os

 

A Hegyvidéki Barkácsműhely nyitvatartása: kedden 15.00–20.00, csütörtökön 18.00–20.00, szombaton 9.00–14.00 óráig. Telefonszám: +36/1-616-1683.Barkacsmuhely_HegyvidekRGB