Csucskategoriaju_MR-keszulek

Csúcskategóriájú MR-készülék a városmajori klinikán

Új MR-berendezést adtak át a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A mágneses rezonancián alapuló képalkotó eszköz különlegessége, hogy az idő múlásával egyre jobb lesz, a felhalmozódó adatokat ugyanis akár évekkel később is fel tudja használni a vizsgálatok során.

„Ritkán van példa arra, hogy egy nagy intézmény a jó gazdálkodásának köszönhetően javarészt saját forrásból tudjon beszerezni egy nagy értékű berendezést” – mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a városmajori klinika vadonatúj MR-készülékének átadásán. A Semmelweis Egyetem nemcsak Magyarország, hanem Közép-Kelet-Európa meghatározó egészségügyi intézménye, amely csúcsellátóként a magyar lakosság számára kiemelkedő ellátást biztosít. Ezt a tevékenységet támogatja a kormány a Semmelweis XXI. fejlesztési projekttel – tette hozzá.

Az államtitkár kitért rá, hogy a Szent Rókus Kórház integrációja és oktatókórházzá válása, valamint a Kútvölgyi Klinikai Tömb szervezeti egységei és a Pulmonológiai Klinika átköltözése az egyetem Üllői út vonzáskörzetében található telephelyeire egy erős kampusz létrehozását segíti Pesten. Arról is szólt, hogy a Semmelweis Egyetem és a Siemens együttműködése az oktatást, kutatást, betegellátást és innovációt egyaránt szolgálja majd.

„Az ország és Közép-Európa legnagyobb, magas progresszivitású kardiológiai központjában mindenfajta szív- és érgyógyászati műtétet el tudunk végezni” – jelentette ki Merkely Béla rektor, a városmajori klinika igazgatója, hozzátéve: működésükhöz elengedhetetlen a megfelelő diagnosztika, a klinikán évente kétezer szív MR-vizsgálatot végeznek el. Mint mondta, a most megvásárolt készülék a legmodernebb technikának és a mesterséges intelligenciának köszönhetően lerövidíti a vizsgálati időt, ráadásul a gép a használat során egyre jobb lesz: a felhalmozódó adatokat akár évekkel később is fel tudja használni a vizsgálatoknál.

Az új berendezés előnyeit ismertetve a rektor arról is beszélt, hogy olyan beültetett pacemakerrel vagy defibrillátorral élő betegeket is lehet vele vizsgálni, akik korábban MR-készülék közelébe sem juthattak. Ezenkívül, a speciális lélegeztetőgép- és monitorrendszernek köszönhetően, az altatásban lévő vagy újraélesztett betegek, valamint csecsemők és kisgyerekek vizsgálata is lehetséges. A vizsgálóalagút az eddigiekhez képest rövidebb és tágasabb, ami jobb komfortérzetet biztosít, és a szorongásmentes környezethez egy kiegészítő audiovizuális rendszer is hozzájárul, amellyel a gyerekek rajzfilmet nézhetnek, vagy a felnőttek zenét hallgathatnak.

Az új MR-berendezésnek az oktatásban, az orvostanhallgatók és asszisztensek képzésében is fontos szerep jut, emellett a Nemzeti Szívprogram keretében futó kutatásokhoz is használják majd. Merkely Béla utalt rá, hogy a Siemensszel közösen olyan eszközöket akarnak fejleszteni a továbbiakban, amik például katéteres műtétek elvégzéséhez is alkalmasak.

Az új diagnosztikai készülék átadása alkalmából az egyetem és a gyártó cég vezetői hosszú távú tudományos együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írtak alá. A közös munka Oroszné Vincze Rita, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója szerint lehetőséget teremt arra, hogy új kardiovaszkuláris beavatkozásokat tudjanak a gyakorlatba ültetni, és olyan eljárásokat fejlesszenek, amiket nemzetközi viszonylatban is használhatnak majd az egészségügyben.

z.