„Hiánygazdálkodás” nyaraláskor

Mai elmélkedésünk célja, hogy nyári helyváltoztatásaink alkalmával megoldjuk azokat a problémákat, amik óhatatlanul adódnak majd. Nem cipelhetjük magunkkal az egész otthoni háztartást, amikor nyaralni megyünk, fel kell találni magunkat, ha nincs kéznél éppen, amire szükségünk lenne!

Mit tegyünk, például, ha a barátnőnktől kölcsönkapott nyaraló konyhájában nem találunk mérleget? Semmiképpen se essünk kétségbe, hiszen az élelmiszerek zömének súlya megközelítő pontossággal mérleg nélkül is megállapítható. Lássunk néhány példát!

 

1 tojásnyi zsír – kb. 8 dkg

1 diónyi zsír – kb. 3 dkg

1 db kockacukor – kb. 6 g

1 csésze

liszt – kb. 12,5 dkg

cukor – kb. 17,5 dkg

dara – kb. 15 dkg

rizs – kb. 20 dkg

1 csapott evőkanál

kristálycukor – kb. 2 dkg

porcukor – kb. 1,5 dkg

só – kb. 2 dkg

liszt – kb. 1 dkg

morzsa – kb.1 dkg

dara – kb. 1,5 dkg

zsír – kb. 2 dkg

 

Mit tegyünk, ha valami kifogyott, és nincs bolt a közelben? Ha lisztből van hiány, sűríthetjük a mártást joghurttal, túróval – úgy legalább nem hizlal...

Általában ragacsos szösztisztító hengert se hurcolunk magunkkal. Erre jó az ócska nejlonharisnya: ruhakefére húzva magába szedi a legfinomabb szöszöket is. Mindig jó, ha van nálunk harisnya, mert mindenfajta szűrésnél jól használható, olyan, mint a legsűrűbb szita.

Ha gyomorgörcsünk támad, és otthon hagytuk a gyógyszert, forrázzunk köménymagot, mert teaként kiváló a felfúvódás, görcs ellen. Étvágygerjesztőnek is jó, sőt a másnaposság ellen is hatásos. Ha a kullancssprayt felejtettük otthon, egy kis kölni vagy illatos dezodor is jól elriasztja a rovarokat. Ha torkunkon akad a szálka, és nincs a közelben orvos, szívjuk ki gyorsan egy fél citrom levét, ettől azonnal megpuhul a szálka.

Ha a kolbászt megkezdtük, de nincs hűtő, ahová berakhatnánk, tegyünk a vágási felületre egy kis szalonnaszeletkét, így tovább frissen marad, nem szárad ki. Főzés közben tartsunk a tűzhely közelében egy vízzel teli edényt, amibe két keverés között betehetjük a fakanalat. Praktikus, mert így nem ég rá az étel.

Ha csatornaszagú a konyhai lefolyó a mosogatóban, és nem találjuk a tisztítószert, elég, ha kávézaccot szórunk a lukba, és forró vizet öntünk rá. Ezzel garantáltan megszüntethetjük a kellemetlen szagot.

Ha nincs otthon tölteléknek való darált hús, bizonyos esetekben megteszi a főzőkolbász is. Ledarálva, főtt krumpli hozzáadásával kiváló töltelék lesz belőle, de zsírban is kisüthetjük fasírtpogácsának.

Végül néhány nyári tipp: a húst nyílt tűz fölött gyakori forgatással sütjük. Ennek megkönnyítését szolgálja a nyárs. A legfontosabb, hogy a tűzrakó helyet úgy alakítsuk ki, hogy a nyárson forgó hús ne közvetlenül kapja a hőt, hanem két oldalról. A legtökéletesebb, ha két máglyát rakunk, és a nyársat a kettő között helyezzük el. Ha mérsékelni akarjuk a tüzet, mindig szórjuk be a parazsat hamuval.

A szobahőmérsékleten tárolt citrusfélékből kétszer annyi levet facsarhatunk ki, mint a hűtöttből. Ha facsarás előtt a gyümölcsöt negyed órára forró vízbe tesszük, még több lét nyerhetünk belőle. Így egyébként a héja is könnyebben lejön.

A gazdagon burjánzó petrezselyem legjobb tartósítási módszere, ha só között tartjuk, így nem száradnak ki az értékes illóolajok. Persze, le is fagyaszthatjuk, a jégkockatartó rekeszeibe téve. Felhasználáskor engedjünk rá egy kis vizet, vagy egyszerűen dobjuk a forró levesbe egy-egy kocka tartalmát!Hianygazdalkodas_nyaralaskor

(Kövesdy)