Itt járt az aikidoalapító dédunokája

Steven Seagal amerikai színész filmjei akciójeleneteiben valós aikidotudását kamatoztatja. Nagyrészt neki, a hétdanos mesternek köszönhető ennek a különleges japán harcművészetnek az egyre növekvő ismertsége.

A népszerűséget bizonyítja az is, hogy a – Magyarországon elsőként a MOM Sportban megrendezett – Ueshiba Mitsuteru Hombu dojocho nemzetközi edzőtáborban huszonkét országból több mint ötszázan vettek részt. Az esemény apropóját két jubileum adta: az idén tizenöt éves a hazai aikido egyik legfontosabb szervezete, az Aikikai Hungary, valamint 2019-ben ünnepeljük a magyar–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóját. A díszvendég Ueshiba Mitsuteru, az aikidoalapító Ueshiba Morihei dédunokája, a Hombu dojo vezetője volt, aki most először járt Magyarországon. Korábban ilyen magas szinten még nem képviselték ezt a harcművészetet hazánkban, ami egyszersmind a rendezvény rangját is jelzi.Itt_jart_az_aikidoalapito_dedunokaja

Ennek megfelelően állt össze a háromnapos program, amely pénteken egy ifjúsági edzéssel kezdődött a Testnevelési Egyetemen, majd a hétvégén a MOM Sportban tartott edzőtáborral folytatódott. Az 1000 négyzetméteres tatamin egymást követték az edzések és bemutatók, ezeken részt vett Ueshiba Mitsuteru is. Különleges mozdulatokat tanított meg, hasznos tanácsokat adott, előadásán pedig arról beszélt, hogy az aikido hozzájárul a nemzetek közötti kapcsolatok erősítéséhez. Mindenkit arra biztatott, hogy rendszeresen, pontosan és intenzíven gyakoroljon, mert csak így érhet el eredményeket.

„Egészen mostanáig Ueshiba Morihei egyetlen leszármazottja sem jött el Magyarországra, büszkék lehetünk arra, hogy az alapító dédunokája elfogadta meghívásunkat. Annál is inkább, mert elhozta magával, és át is adta azt a tudást, amit Japánban naponta gyakorolnak. Méghozzá mindenki számára érthető módon, a bonyolult mozgásokat egészen az alaptartásokig, alaplépésekig visszavezetve” – mondta el lapunknak Hochstrasser Norbert.

A főszervező Aikikai Hungary ügyvivői testületének tagja szerint az aikido valamennyi korosztály számára hasznos lehet. Javítja a gyerekek mozgáskoordinációját, fejleszti a testtudatosságot, kiváló alapot ad más sportágak űzéséhez is, olyan készségeket alakít ki, amiket a mindennapi életben kamatoztathatnak a növendékek. Az aikido nem agresszív, nincs verekedés, támadás, a védekezésen alapul, egyfajta békés harcművészet. Ez még akkor is így van, ha Steven Seagal filmjeiben egy kicsit mást láthatnak a nézők.

Rendkívül fontos a szellemi háttere, ez a harmónián, egymás segítésén alapuló filozófia. Az aikidóval elsajátított gondolkodásmód felnőttkorban nagy segítséget jelenthet a személyes, vagy munkahelyi döntések meghozatalakor. Nem véletlen, hogy számos vezető pozíciót elérő szakember aikidózik.

A program koordinátora egy újdonságról is beszélt: elkezdődtek és jól haladnak az egyeztetések a Testnevelési Egyetemmel a nemzetközi oktatói diplomák kiadásáról, honosításáról. Ezzel új szintre léphet majd a hazai aikidoképzés.

sm.