Kaszas_Attila-dij_megkezdodott_a_kozonsegszavazas

Kaszás Attila-díj: megkezdődött a közönségszavazás

Harsányi Attila, Király Attila és Orosz Ákos – ők azok a szakma által kiválasztott színművészek, akik közül az egyik a közönség voksai alapján megkapja az idei Kaszás Attila-díjat. A legtöbb szavazatot elnyerő színész az országos színházi évadnyitón veheti át az elismerést.

„A Hegyvidéki Önkormányzat a Mozaik Művészegyesülettel közösen 2008-ban egy olyan díjat hozott létre, aminek odaítélésébe nem szólhat bele a politika, hanem a színművészeti szakma, a magyar nyelven játszó társulatok dönthetnek róla” – idézte fel Pokorni Zoltán polgármester a Kaszás Attila-díj alapításának célját az idei jelölteket bemutató sajtótájékoztatón. Kitért rá, hogy a kezdetek óta a társulatok választanak maguk közül egy-egy jelöltet, majd a kiválasztottak szavaznak egymásra. A legtöbb szavazatot elnyerő három jelölt közül néhány éve már a közönség döntheti el az utolsó körben, hogy kié legyen az elismerés.

„Lehet infrastruktúrát építeni, művészképzést támogatni, de ha nincs közönség, mindez öncélúvá válhat” – mondta a díjat támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Kucsera Tamás Gergely, aki szerint az önkormányzat kezdeményezése is a nézők aktivizálását segíti. Megemlítette, hogy a Kaszás Attila-díj iránti közérdeklődés erősítéséhez az idén is hozzájárul a közmédia, amely közreműködésének köszönhetően tavaly közel kilencezer szavazatot kapott a kitüntetett.

Az idei Kaszás Attila-díjat augusztus 30-án az országos színházi évadnyitóhoz és előadó-művészeti konferenciához kapcsolódóan adják át a Pesti Magyar Színházban. Zalán János, a Színházművészeti Bizottság elnöke, a Pesti Magyar Színház igazgatója bejelentette: a közönség ezúttal arról dönthet, hogy Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze, Király Attila, a Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház társulatának tagja vagy Orosz Ákos, a Vígszínház által jelölt színművész részesüljön-e az elismerésben.

Harsányi Attila és Király Attila személyesen is megjelent a közönségszavazás elindítása alkalmából rendezett sajtóeseményen, míg Orosz Ákos videoüzenetben köszöntette a nézőket. Harsányi Attila azt mondta: gyermeki izgalom lett úrrá rajta, amikor megtudta, hogy közönségjelölt lett, ám úgy véli, az elismerés kevésbé neki, mint inkább a társulataiban zajló szakmai munkának szól. „Könnyű egy jó társulatban embernek maradni” – tette hozzá, Kaszás Attilára és a róla elnevezett díj jelmondatára utalva, miszerint „embernek lenni nem szerep”.

„Megtisztelő, hogy két társulat is úgy tartja, olyan vagyok, mint amilyen lenni szeretnék” – fogalmazott Király Attila, aki korábban hosszú időn át szabadúszóként dolgozott, előtte viszont a Vígszínházban játszott, ahol sok közös munkája volt Kaszás Attilával, például a West Side Storyban barátokat, míg A Hielbronni Katicában ellenségeket alakítottak. A legerősebb emléke „Kaszáról” a Holdbeli csónakosnak az az előadása, amely már nélküle ment le, csak a hangja szólt…

„Emberség, csapatszellem, szakmaiság és alázat: mindezen értékeket képviselte Kaszás Attila, akire tisztelettel emlékszem vissza, és hálás vagyok, hogy személyesen is ismerhettem. Örülök, hogy egy olyan díj egyik várományosa lehetek, amely ezen értékek mentén szerveződik” – szólt üzenetében Orosz Ákos, aki azt vallja, egy társulat akkor működik jól, ha mindenkit elsősorban az érdekel, ami a színpadon történik, és „mindenki képes betenni a közösbe a tehetségét, energiáját, emberségét, de olykor mer semminek, aprónak, jelentéktelennek látszani a többiek érdekében”.

A színházkedvelők augusztus 25-én éjfélig adhatják le voksukat a www.kaszasattiladij.hu internetes oldalon. A legtöbb szavazatot elnyerő színművész összesen 900 ezer forint pénzjutalomban részesül az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Raiffeisen Bank jóvoltából. A Kaszás Attila-díj – amelyet a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondoz a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával és a Magyar Teátrumi Társaság közreműködésével – a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl a névadó szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A fiatalon elhunyt színművész mindig komoly szerepet vállalt azoknak a társulatoknak a közösséggé formálásában, amelyekben dolgozott.

sz.