Otthon megöregedni – folytatódik a program

Újabb lakásban végeztette el a Hegyvidéki Önkormányzat a szükséges akadálymentesítési munkákat az Otthon megöregedni program keretében. Ezúttal Kiss Sándor és felesége svábhegyi otthonában építettek be a kivitelezők kád helyett zuhanyt, az új zuhanyfülkébe pedig a biztonság érdekében kapaszkodókat szereltek fel. A fürdőszobában kicserélték a régi padlóburkolatot is.

„Attól féltünk, hamarosan egymást húzhatjuk ki a kádból, már ha tudjuk” – magyarázta Kiss Sándor, miért igényeltek önkormányzati segítséget fürdőszobájuk átalakításához. Mint mondta, fiatalkorában betegség miatt amputálni kellett az egyik lábát, és fél lábbal, nyolcvanévesen egyre nehezebben tudott belépni a kádba, és kiszállni onnan. Az átalakítás Kiss úr szerint zökkenőmentesen zajlott, a kivitelező rendben, kitakarítva bocsátotta rendelkezésükre a megújult helyiséget.Otthon_megordegedni_-_folyatodik_a_program

Az akadálymentesítési munka átadásán Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester is részt vett. A polgármester arról beszélt, hogy a Hegyvidéken az ország más részeihez képest sokáig élnek az emberek, mindenekelőtt a tudatosabb életvezetésnek köszönhetően. Ez a szerencsés helyzet feladatokat ró az önkormányzatra, amely arra törekszik, hogy megfeleljen az idős polgárok igényeinek.

„Az Otthon megöregedni programot azzal a céllal indítottuk el két évvel ezelőtt, hogy az idősek minél tovább a saját otthonukban élhessék az életüket” – szólt az előzményekről Fonti Krisztina. Az alpolgármester elmondta, hogy előnyt élveznek az alacsonyabb jövedelmű, egyedül élő, mozgáskorlátozott, valamint a szociális alapszolgáltatást igénybe vevő pályázók.

Az idei felhívásra több mint harmincan jelentkeztek, az elbírálás szeptemberben várható. A 2019-es pályázati feltételek szerint az akadálymentesítési munkák elvégzése ingyenes a hetven éven felüliek lakásában, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg náluk a 165 ezer forintot, míg a 165 ezer és 220 ezer forintos jövedelemsávban a költségek 50%-át vállalja át az önkormányzat. Ez utóbbi támogatási konstrukcióban, igény szerint, nemcsak az önkormányzat, hanem a pályázó is megszervezheti a kivitelezést. Segítség kérhető 220 ezer forint feletti jövedelemnél is, ebben az esetben a tervezési feladatok elvégzése térítésmentes.

Támogatható munka lehet lakáson belül zuhanyzó beszerelése a fürdőkád helyett, kapaszkodók felszerelése, burkolatcsere a csúszásmentesség érdekében, a küszöbök megszüntetése, az ajtók szélesítése, vagy például a mosogató, a faliszekrények áthelyezése azok magassága miatt. Kertes házban élő idősek járda építését vagy javítását, valamint a bejárati ajtóhoz vezető feljáró, korlát kialakítását is kérhetik az önkormányzattól.

k.