„Málnarobbanás” – Magyarországon először

Furka Zsuzsa képei misztikusak, a látvány mögött mindig felsejlik a mögöttes érzés, az értelmezés látomása. Festményein az emberi lélek, a természet, a város, az utazások ihlette, a pillanat örökkévalóságát megragadó, látomásszerű ábrázolásmóddal találkozunk.

#látomáskép(p)  – ez a címe Furka Zsuzsa első magyarországi önálló tárlatának, amely a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tekinthető meg. A festőművész által szignózott Málnarobbanás című kép a szalon nyári programfüzetének címlapján is szerepel, érzéki színeivel invitálja a nézőket a kiállításra.
A megnyitó közvetlen hangulatát a Hot Jazz Band fellépése is garantálta. Bényei Tamás Kossuth-díjas dzsesszzenész, az együttes vezetője – aki egyébként grafikus – a művész képeihez illő dalok közt szellemes összekötő szöveggel kalauzolta az egybegyűlteket. Az Este fess a pesti nővel indítottak, mivel ez úgy kezdődik, hogy „Londonban is szép a lady” – Furka Zsuzsa 1986-ban Kokas Ignác tanítványaként diplomázott Budapesten, a Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán, majd Londonba költözött, azóta, ott él és alkot.Malnarobbanas1Mesterien ragadja meg a pillanatot, a napfény, a fényjáték, az örök derű minden képén megjelenik – fogalmazta meg benyomásait Bényei Tamás, akinek a francia impresszionistákat juttatták eszébe az alkotások. Elmondta, hogy a művésznő nemcsak festeni, tangózni is tud, ez is ihletadó műveihez.
Valami kis szerelem – Fényes Szabolcs tangója következett, majd a zenés bevezető a közkedvelt Lennél te rózsabimbó című dallal zárult. Ezek után nem volt meglepő, hogy Mikesi Eszter díszlet- és jelmeztervező pünkösdi rózsacsokorral köszöntötte Furka Zsuzsát. Mint kiderült, barátságuk 14 éves korukban kezdődött, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában négy éven keresztül padtársak voltak.
„Zsuzsa istenáldotta tehetség, hálás vagyok, hogy első magyarországi önálló kiállításának létrejöttében közreműködhettem. Kívánom, hogy mindnyájunk örömére folytatódjon ez a nagy ívű pálya, most már ne csak külföldön, hanem Magyarországon is” – zárta köszöntőjét Mikesi Eszter.Malnarobbanas2Sugár István PhD sebész, jégtáncbajnok a család barátjaként mondott néhány közvetlen szót. A Bál után sorozat képeinek a felfokozott forgatag utáni látszólagos üresség, az emberábrázolás teljes hiánya ad markáns felütést. A nádasban égbe szálló galambot is megemlítette, amely számára a Szentháromság galambját idézte fel. A Törőcsik Mariról készült, Én nagyon szeretek élni… című, nagyméretű, különleges olajfestményen megjelenik az erős kontraszt keltette feszültség a fiatal- és időskori arc között, amelyet a körülölelő spiritualitás és szimbólumok mégis képesek harmóniában tartani. Kiemelte a Budapest házairól készült műveket is, a gangos folyosókon áramló fényt, majd szót ejtett Furka Zsuzsa Londonban található kül- és beltéri munkáiról, amik például a Ritz Szálló, a Savoy Hotel belső tereit díszítik, és olyan művészek házát, mint Georges Harrison, vagy Elton John.
– Először állít ki Magyarországon. Miért éppen a Hegyvidéken?
– kérdeztem a megnyitót követően az alkotót.
– Bár évtizedek óta Londonban élek, sohasem szakadtam el Magyarországtól, Budapesttől. Szorosan kötődöm a tizenkettedik kerülethez, édesanyám itt él, és én is, amikor itthon vagyok. A tavalyi év csoportos kiállításai után megtisztelő volt a Hegyvidéki Kulturális Szalon felkérése erre az önálló tárlatra.
– Úgy tűnik, a művészetek összekapcsolódnak önnél. Versidézeteket látok a képek alatt, a Hot Jazz Band lépett fel a megnyitón… Ön választotta a zenekart?

– Bényei Tamással együtt jártunk a Képzőművészeti Egyetemre. Könnyed, nyári, kellemes hangulatú megnyitót szerettünk volna. Képcímek helyett pedig igényesen válogatott, elgondolkodtató idézeteket olvashatnak a kedves látogatók.
– A Hot Jazz Band zenéjéről jut eszembe: az improvizáció vajon a festészetben is lehetséges?

– A képek születése, az alkotás számomra is titokzatos folyamat. Festőként talán kissé másként, intenzívebben látom a környező világot. A világot járva gyűjtöm az élményeket, a vizuális alapanyagokat. Az alkotás a tudatalattimban készül. Maga a megfestés talán könnyebb, hála a magas szintű képzésnek, a mestereimtől kapott biztos technikai tudásnak.
– Képeivel kapcsolatban Bényei Tamás az impresszionistákat említette. Hatottak önre?

– A francia impresszionistákat nagyon szeretem. A fénytükröződések, érzések, hangulatok ábrázolása mindig nagyon megragadott… Nem is tudom, hogyan fogalmazzam meg – inkább megfestem.
– A megnyitón utaltak arra is, hogy a s
zakközépiskolában különféle murális technikákat, freskó- és mozaikkészítést tanultak, ezt a tudást kamatoztatni tudta Londonban, amikor épületek díszítésén dolgozott. Hogyan alakult ez a vonal?
– Díszítőfestő szakra vettek fel a „Kisképzőbe”, ahol széles körű, jól megalapozott gyakorlati tudást szereztem. Majd az egyetemen festőművészként diplomáztam. Egymást erősítve, párhuzamosan fut a festőművész és díszítőfestő pályám Londonban. Együttműködni az építészekkel, lakberendezőkkel izgalmas, kreatív feladat. Úgy tapasztalom, már itthon is van erre igény. Olyan miliőt teremteni, olyan környezetet adni az embereknek, amiben öröm felébredni – ez nagyon kedvemre való!

Szepesi Dóra


A kiállítás június 23-ig megtekinthető a Hegyvidéki Kulturális Szalonban (XII., Törpe utca 2.).Malnarobbanas3

Jótékonysági felhívás

Törőcsik Mariról készült portréját Furka Zsuzsa festőművész jótékonysági célra ajánlotta fel. Törőcsik Mari kívánságára a befolyó összeget a Gyermekétkeztetési Alapítványon keresztül a rászoruló gyerekek javára fordítják. Információ: info@gyea.hu, 06/1-283-2510.