izlelo_etterem02

Megnyitott a Hegyvidéki Ízlelő

Már az első napon több mint százan ebédeltek a Hegyvidéki Ízlelőben. A polgármesteri hivatal épületében megnyílt étteremben megváltozott munkaképességű embertársaink ízletes fogásokkal és sok szeretettel várják a vendégeket.

A főpróba Szekszárdon már megvolt. A Kék Madár Alapítvány 2007-ben azért hozta létre ott társadalmi vállalkozását, hogy lehetőséget adjon azoknak a fogyatékkal élő embereknek, akik értékes munkát szeretnének végezni. Az étterem az egyediségének köszönhetően a vártnál is nagyobb sikert könyvelhetett el magának, az ország szinte minden szegletébe eljutott az Ízlelő jó híre. Az alapítvány ezért elhatározta, hogy Budapesten is hasonló helyet nyit.

„Mi nem turistákra vágyunk, hanem visszatérő vendégekre. A Hegyvidékről sok jót hallottunk, tudtuk, hogy a kerület nagyon befogadó, nyitott, és sok a kisgyermekes család” – mondta Mészáros Andrea, az Ízlelő éttermet működtető Kék Madár Alapítvány ügyvezetője. Miután kiválasztották az ideális helyszínt, felkeresték a Hegyvidéki Önkormányzatot, amelyben hamar partnerre találtak.Megnyitott_a_Hegyideki_Izlelo

„Munkatársaimmal együtt én is ellátogattam a szekszárdi Ízlelőbe, hiszen nagyon kíváncsiak voltunk az étteremre. Rögtön elvarázsolt minket a környezet: a fogyatékkal élők kedvessége, az ételek kimagasló minősége is fantasztikus volt. Ezután már biztosak voltunk abban, hogy ezt a csodálatos kezdeményezést itt, a Hegyvidéken is meg kell valósítanunk” – beszélt a kezdetekről Fonti Krisztina alpolgármester.

Pokorni Zoltán polgármester arra emlékeztetett, hogy az önkormányzat évtizedek óta több olyan intézményt is üzemeltet, ami fizikailag vagy értelmileg korlátozott, hátrányos helyzetű társainkon segít. A Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, azon belül a Félsziget Klub, a fogyatékkal élőket ellátó Fejlesztő Napközi Otthon és a Hegyvidéki Szociális Központ is fontos társadalmi szerepet tölt be a mindennapokban.Megnyitott_a_Hegyideki_Izlelo2

„Mindig keressük az új formákat, amikkel a nehéz helyzetben lévő családokat segíthetjük. Ilyen a most induló támogatott lakhatás intézménye, a Rehab Pékség a Böszörményi úton és a most nyílt Hegyvidéki Ízlelő étterem. Azt gondoljuk, ha valahol a fővárosban, akkor itt, a tizenkettedik kerületben támogatnak a polgárok egy ilyen létesítményt, hiszen a Hegyvidék érezhetően toleráns és elfogadó” – mondta Pokorni Zoltán a Hegyvidéki Ízlelő megnyitóünnepségén, amelyet Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Ács Rezső szekszárdi polgármester és Jelasity Radován, az étteremnek a piacinál sokkal kedvezőbb kondíciók mellett hitelt nyújtó Erste Bank elnök-vezérigazgatója is megtisztelt jelenlétével.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: fontos, hogy minden fogyatékossággal élő a képessége szerinti legteljesebb életet tudja élni, az állam célja pedig az, hogy bővítse a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Mint fogalmazott, a Hegyvidéki Ízlelő a sajnálat helyett észszerű gazdasági döntésen alapuló foglalkoztatást nyújt számukra.Megnyitott_a_Hegyideki_Izlelo3

A nyitás jól sikerült – az étterem közösségi oldalára már másnap kikerült egy bejegyzés, ami büszkén osztotta meg, hogy az első munkanapon 124 vendég ebédelt a Hegyvidéki Ízlelőben. Ahol ízletes menüsorral, terasszal, kellemes frissítőkkel, nagy lelkesedéssel és még nagyobb szeretettel várják mindazokat, akik a finom ételek mellett a sokszínűségbe is belekóstolnának.

Boussebaa Mimi