Nekunk_jo_pedagogusaink_vannak

„Nekünk jó pedagógusaink vannak”

Szent-Györgyi Albert szerint az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni. Ezt az elvet követik a hegyvidéki oktatási intézmények, amelyeknek a vezetőit az idén is tanévzáró gálára hívta az önkormányzat. Mellettük az önkormányzati intézmények képviselői is hivatalosak voltak a MOM Kulturális Központban megtartott programra, amely a Dalinda énekegyüttes Menyecske című produkciójával vette kezdetét.

A megnyitón Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy az iskolák és óvodák sikeréhez szükség van a szociális, sport-, kulturális és egészségügyi intézmények, a gazdasági ellátó szolgálat, a nevelési tanácsadó és a pedagógiai szakszolgálat munkájára. Ezért kell minden lehetőséget megragadni arra, hogy a szakemberek kötetlen formában beszélgethessenek, eszmét cserélhessenek egymással.

„A hegyvidéki iskolák rendre az élen végeznek az oktatási ranglistákon, volt olyan év, hogy a mieink voltak a legjobbak az országban. Ezt igazolják a kompetenciamérések is, ezek pedig nem magyarázhatók azzal, hogy a tizenkettedik kerületben jobbak a körülmények. Az eredmények annak köszönhetők, hogy nekünk jó pedagógusaink vannak” – szögezte le a polgármester, hozzátéve, hogy ez akkor is így volt, amikor az önkormányzat tartotta fenn az iskolákat. Ma már a feladat az államé, a kerület pedig annyit tehet, hogy hozzájárul az intézményi fejlesztésekhez.

Hamarosan befejeződik a Zugligeti Általános Iskola bővítése, a minden igényt kielégítő, tornatermet, zsibongót, tanárit magában foglaló új épületben szeptembertől a felső évfolyamok kapnak elhelyezést. Sikeres az iskolák bevonásával zajló Hegyvidéki ONvédelem Program, amely az internet veszélyeire figyelmeztet.

Pokorni Zoltán külön kitért a pedagógusok lakhatási problémáinak megoldására, amivel vonzóbbá tehető a tanári pálya. Ezt a célt szolgálja, hogy az elképzelések szerint az Alkotás utca 21. alatti bérházba tanárok, óvónők, bölcsődei gondozók is beköltözhetnének. Habár a fizikai feltételei már készen állnak, egyelőre sajnos még nem tudott elindulni a támogatott lakhatás (az Emberi Erőforrások Minisztériumával történő megállapodás értelmében a Németvölgyi úton kialakított lakásokban nyolc fogyatékkal élő felnőtt kap majd minden igényt kielégítő elhelyezést). Ennek oka a szakemberhiány, amit a remények szerint őszig sikerül megoldani.

Az ünnepi beszédet követően a nemrégiben Batthyány-Strattmann László-díjjal kitüntetett Gallai Dolorest, az önkormányzat egészségügyi referensét, az Apáczai Csere János-díjas Szöllősiné dr. Vári Zsuzsannát, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének vezetőjét, valamint a Bárczy István-díjban részesülő Szabó Mónika óvodapedagógust és a Gennaro Verolino iskolát vezető Ammerné Nagymihály Emíliát köszöntötték. Járt az elismerés a Virányos Általános Iskola igazgatói székéből huszonhét év után nyugállományba vonuló Szerdahelyiné Jászberényi Ágnesnek és a KIMBI Óvodában 1993 óta dolgozó, öt évig az intézményt vezető Gallina Ilonának is.

M.