Nyáron pácban

Nyár van, természetes, hogy az időt nem a konyhában akarjuk tölteni sütéssel-főzéssel, hanem a családdal, barátokkal, ismerősökkel a szabadban. Legjobb alkalom erre egy kis szabadtéri grillezés, ami ugyan igényel némi beltéri (konyhai) előkészítést, de ez rövid időre zsugorítható.

A grillezés alapja a pácolás. A különböző pácok azért hasznosak, mert a bennük lévő olajtól puhábbak, omlósabbak lesznek a hús- és zöldségrostok, gazdagabb, zamatosabb az étel. A pácolás ideje a nyersanyag fajtájától és a pácolás módjától függ.Nyaron_pacban

A pácokat az alábbiak szerint csoportosíthatjuk.

Olajos: száraz húsokhoz és halakhoz jó. Porhanyóssá, szaftosabbá teszi ételünket; ha lehet, olívaolajat használjunk hozzá. Az olajos pácban a zöldségeket fél óráig, a húsokat egy-két napig, a halakat fél óráig pácoljuk.

Boros: bor- vagy borecetalapú, savanykás ízű, ezért összetartja a halak puha húsát. Ha bort használunk, az legyen erős zamatú. A boros vagy borecetes pácban a zöldségeket két óráig, a húsokat két-három napig, a halakat fél óráig pácoljuk. Fontos, hogy csak porcelán-, üveg- vagy rozsdamentes nemesacél edényben pácoljunk.

Kakukkfüves-babérleveles: 6 evőkanál olívaolajat összekeverünk 4 evőkanál friss citromlével, 1 evőkanál friss, aprított kakukkfűvel, 4 összemorzsolt babérlevéllel, sóval, őrölt borssal, és máris használható. Ez a pác a tenger gyümölcseinek pácolására a legalkalmasabb.

Mézes-paradicsomos: egy mély edényben összekeverünk 4 evőkanál napraforgóolajat, 3 evőkanál ketchupöt, 2 evőkanál Worcester-szószt, 2 evőkanál mézet, 2 evőkanál kínai ötfűszerkeveréket, és máris pácolhatunk benne.

Citrusos mediterrán: egy mély edényben összedolgozunk 5 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál apróra vágott vöröshagymát, 1 evőkanál apróra vágott kapribogyót, 1 evőkanál apróra vágott, friss tárkonylevelet, 3 evőkanál fehérborecetet, 3 evőkanál vizet, 1 deci narancslevet, 2 citrom kicsavart levét, sót és őrölt borsot, majd a húsokra kenjük, és állni hagyjuk sütésig.

Rozmaringos-fokhagymás: összekeverünk 1 deci napraforgóolajat, 4 ágacska apróra vágott, friss rozmaringot, 4 gerezd zúzott fokhagymát, 1 evőkanál mustárt, sót, őrölt borsot, és azonnal pácolhatjuk benne a húsokat.

Citromos-borsos: 6 evőkanál olívaolajat keverünk 3 citrom kicsavart levével, 1 csokor apróra vágott bazsalikomlevéllel, sóval és őrölt borssal. Ezt különböző halak pácolásához ajánljuk.

Pákozdi Judit