Tűzoltás és tömlőlabirintus a Süniébresztőn

Mit csinál egy erdei sündisznó, ha tűz üt ki a közelében? Mivel kiváló a szaglása, és meglepően gyorsan képes futni, a legtöbbször sikerül megmenekülnie a veszélytől. De mit tehet ugyanebben a helyzetben egy kisgyerek? A Süni Óvodák hagyományos nyárköszöntő családi programján, a Süniébresztőn ezt is megtanulhatták az óvodások.Tuzoltas_es_tomolabirintus„Jó így a nevelési év végén egy kicsit együtt lenni, összehozni a közösséget. A szülőknek a mindennapokban sokszor csak a köszönésre jut idejük, mindenki rohan, nem tudják megismerni egymást. A Süniébresztő nagyszerű alkalom a beszélgetésre, miközben a gyerekek önfeledten szórakoznak” – magyarázta Kovács Zsuzsa óvodavezető, miért rendezik meg minden nevelési év végén hagyományos programjukat.
Mint mondta, ezúttal a tűz veszélyeire hívták fel a gyerekek figyelmet: „Nyáron többet kirándulnak a családok, alkalomadtán tábortüzet gyújtanak, nem árt, ha a kicsik is tisztában vannak a szabályokkal. Valamint azzal is, hogy mit kell tenni, ha bajba kerülnek akár otthon, akár az óvodában, vagy nyilvános helyen.”
A Süni két telephelyén, a Németvölgyi úti és az Istenhegyi úti óvodákban megtartott rendezvény egyúttal az egészséges életmódot, a helyes táplálkozást és a mindennapos mozgást is népszerűsítette. A nap zenés bemelegítéssel kezdődött, míg a büfében az ilyenkor elmaradhatatlan fagylalt mellett gyümölcs- és zöldségsaláta is szerepelt a kínálatban.Tuzoltas_es_tomolabirintus2Közben a kertben javában zajlott a játékos verseny, amin ezúttal a tűzoltáshoz valamilyen módon kapcsolódó feladatokat kellett teljesíteni. Minden állomáson pontokat, azaz szmájlikat lehetett szerezni, amelyekért a játék végén ajándék járt. Az óvodások felfedezhettek egy igazi tűzoltóautót, zsinórokkal tűzoltó-helikoptert irányítottak, „vízágyúkkal” műanyag tüzet oltottak, átkeltek a tömlőlabirintuson, majd fémkeresővel kincsek után kutattak.
„Ha füsttel van tele a szoba, négykézláb kell menni, hogy ne szívjuk be a mérgeket, és úgy tapogatni is jobban lehet. Akkor nem ütközünk neki a bútoroknak” – mondta vissza Tomi, mit tanult a labirintusban. Sárinak a tűzoltóautó tetszett, főleg azért, mert a barátnőjével, Mírával fedezhette fel. Abban pedig tökéletesen egyetértettek az időközben csatlakozó Julcsival, hogy a legjobb móka a műanyag lángok eloltása volt, mert ahhoz igazi vizet használhattak. A vizet pedig, különösen ilyen nagy melegben, minden gyerek szereti.Tuzoltas_es_tomolabirintus3Pihenésképpen tűzoltópuzzle-t raktak ki az óvodások, műanyag halat fogtak, szappanbuborékokat kergettek, míg a „töprengő” játékban az eszüket is megtornáztatták. Aztán fújtak egy nagyot, megnézték a tűzoltós bábelőadást, megismerkedtek Nokedli bohóccal, kézműveskedtek – a nyakláncot és a repülő állatkákat haza is vihették –, így teljes erőbedobással és ugyanakkora lelkesedéssel vágtak neki a programot záró sportvetélkedőnek. A családi versengés résztvevői különdíjakat kaptak, a nap végén pedig mindenki hivatalos volt Besenyei Andrea néptáncoktató táncházába.

sm.