Új helytörténeti könyv Zugligetről

A Zugliget és a Normafa mindig is az egyik legnépszerűbb kirándulóhely volt. A mai napig számos turistaútvonal vezet Zugligeten át a János-hegyre, a Tündér-sziklához és szerte a budai hegyekbe. Minden évszakban sokan járnak kikapcsolódni erre a környékre.

A most megjelent Zugliget története című könyv hozzájárulhat ahhoz, hogy még vonzóbb és ismertebb legyen e tájék. A szerző, Balázs Attila számos helytörténeti munkát írt már a XII. kerület történetéről, több mint tíz éve kutatja a Hegyvidék históriáját. Új műve végigvezet bennünket Zugliget meghatározó helyszínein, teszi mindezt úgy, hogy közben jó helytörténész módjára történeti adalékokkal bővíti tudásunkat.Uj_helytorteneti_konyv_Zugligetrol1

A könyvbemutatón Pokorni Zoltán polgármester a kötetben szereplő épületek múltját méltatta, egyszersmind lehetséges jövőjükről is szólt. Kiemelte, fontos, hogy hasonló helytörténeti munkák szülessenek, mert ezek a lokálpatriotizmust erősítik. Ráday Mihály versekből is idézett, amelyekkel arra hívta fel a figyelmet, hogy értékeink ápolása az egyik legfontosabb feladatunk, és mindig van mit tennünk e nemes ügy érdekében.

Balázs Attila elmondta, hogy a könyv a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény első nagy kiállításának anyagára támaszkodik, amely itt, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban nyílt meg 2017-ben, és harminckét tablón mutatta be a környék történetét. Olvashattunk akkor a korai kezdetekről Mátyás király idejéből, a 18. századi betelepülésről, a Dűlőkeresztelőről, a híres helyi vendéglátásról (Fácán, Disznófő, Istenszeme, Laszlovszky, Szarvas), a természetjárásról, a sportéletről, a szanatóriumokról, a szebbnél szebb villákról, a közlekedésről (omnibusz, lóvasút, villamos, Libegő), az egyházi életről és sok minden másról is. A terjedelmes válogatás már akkor érezhetően könyvbe kívánkozott, a vendégek mondogatták is, hogy jó lenne „hazavinni” a kiállítást, és otthon lapozgatni. Most ez meg is valósult. (A Zugligetről szóló tárlat egyébként minden időszaki kiállítás előtt egy hónapra visszakerül a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménybe, így évente egy-két hónapra újra látható lesz.)

Az új könyv nemcsak Zugligetről szól, hanem a közeli fontosabb kirándulóhelyeket is sorra veszi. Megtalálható benne több más mellett a Normafa, a Szent Anna-kápolna, a János-hegyi Erzsébet-kilátó vagy a budaszentlőrinci pálos kolostor története is.Uj_helytorteneti_konyv_Zugligetrol2

Dr. Salamin András helytörténész arról beszélt a bemutatón, hogy a kötet új tudományos eredményeket tartalmaz, emellett igencsak informatív is. Zárásként Zoboki Gábor Ybl-díjas építész mesélt a Lóvasút épületéről, amelyről ugyancsak olvashatunk a könyvben.

A MOM Kulturális Központ által kiadott, egész oldalas fényképekkel gazdagon díszített Zugliget története című kötetet a Hegyvidék Galériában (XII., Királyhágó tér 10.) vásárolhatják meg az érdeklődők.

F. G.