Védőnőképzés hazánkban

A 20. század beköszöntével a nagyvárosokban és főleg Budapesten mind több lett a közegészségügyi és szociális probléma. Az első világháborús események tovább fokozták a nehézségeket. A csecsemők elhalálozási aránya nagyon magas volt, 100-ból 22 nem élte meg az egyéves kort.

Ezt látva Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével 1915. június 13-án létrejött az Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére, ezen belül pedig a Védőnői Szolgálat. A stefániás védőnők feladata a terhes és gyermekágyas anyák, valamint az újszülöttek, csecsemők és 3 éves korig a kisgyerekek gondozása volt védőintézetben és otthonukban.Vedonokepzes_hazankban

Már 1915. novemberben elindult az első önkéntes védőnői tanfolyam, kéthetes kurzussal. A képzési időtartam fokozatosan emelkedett: 6 hét, 3 hónap, 1 év, végül 1925-ben 2 év lett. A sikeres vizsgák után a hallgatók bizonyítványt kaptak, amely a hivatásos anya- és csecsemővédőnői tisztre adott képesítést.

A magyar királyi belügyminiszter 1941. január 1-jétől országosan az általános egészségvédelmi zöldkeresztes szolgálat feladatává tette az anya- és csecsemővédelmet, megszüntetve ezzel az Országos Stefánia Szövetséget. Az Országos Közegészségügyi Intézet épületeiben befejeződött a védőnők képzése, és 1951-ben az Állami Védőnőképző Iskola új helyre, a Hegyvidékre, az Istenhegyi út 32. szám alá költözött. 1954-től megszűnt a kettős, védőnői, ápolónői végzettséget adó oklevél kiadása. 1961-től kizárólag anya-, csecsemő- és gyermekvédelmi munkát végeztek a védőnők.

A Hegyvidéken 1960 óta működik a Védőnői Szolgálat. Először a XII. kerületi Tanács volt a munkáltató, majd 1981-ben az egészségügyi alapellátás átkerült a Szent János Kórházhoz. A közalkalmazottak 1992 óta a Hegyvidéki Önkormányzathoz tartoznak, a Hegyvidéki Egészségügyi és Szociális Alapszolgáltatási Központban végzik munkájukat.

Az Európában, de még a világon is kivételesnek számító szervezet 2013-ban megkapta a Magyar Örökség Díjat, és bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. 2015 óta június 13-a a magyar védőnők napja.

FG.