Értékes fűszer és gyógynövény a zsálya

Napjainkban nem örvend különösebb népszerűségnek a zsálya, pedig eleink egyenesen „superfoodnak” tartották. Közvetlen környezetünkben vadvirágként is előfordul, de többségünk talán észre sem veszi. Pedig aki kíváncsi erre a legendás növényre, otthon is nevelheti, és jótékony hatásait is kipróbálhatja – még csak kert sem kell hozzá.

Ma már nehéz lenne megmondani, minek köszönhette népszerűségét a majd’ ezer fajt számláló zsálya nemzetség a történelem évszázadain át a világ legkülönbözőbb szegleteiben. Az azonban elvitathatatlan, hogy a Földközi-tenger medencéjében a növény lényegében felülmúlhatatlan dicsőséget szerzett magának.
Míg a görögök és a rómaiak inkább a konyhában használták, az arabok úgy tartották, hogy a zsálya szedésével (szerteágazó gyógyhatásainak köszönhetően) a végtelenségig meghosszabbítható az emberélet. Persze, ennek a tételnek a bizonyításával adósok maradtak, de a növény jó hírét a hazatérő keresztes lovagok szerte Európában elterjesztették.
A széles hatásspektrumot jól jelzi a francia társnév (amely magyarul annyit jelent: mindenre jó). A középkori gyógyászat „gyakorlati műhelyeiben”, azaz a kolostorkertekben is mindenütt termesztették. Egy bájos történet szerint a kis Jézussal menekülő Szűz Máriát egy réten egyedül a zsálya szánta meg, s rejtette el. Ennek köszönhette a Szent Család, hogy megmenekült Heródes haragja elől. A növényrendszertan svéd megteremtője, Linné is ismerhette a zsálya jó hírét, bizonyára nem véletlenül adta a nemzetségnek a Salvia nevet, amely a latin „megmenekülni, meggyógyulni” igenév származéka.Eretekes_fuszer_es_gyogynoveny_a_zsalya1
Egy különleges zsályafaj – a látnok zsálya – Mexikóban egyetlen termőhelyen él, nem terem életképes magokat, így csak tőosztással szaporítható. Arról híres, hogy leveleit elrágva vagy elszívva egyeseknél erős tudatmódosító hatás alakul ki, míg másoknál ugyanez a növény semmit nem vált ki, leszámítva kellemetlen ízét.
A népi gyógyászat tapasztalatai nyomán korunk gyógyászatában is szerepet kap: teáját, kivonatát gyulladáscsökkentő szerként különösen felső légúti panaszok esetén használják. Idegrendszeri hatásai miatt az Alzheimer-kórra gyakorolt jótékony befolyását is vizsgálják. Azért a zsálya sem jó minden helyzetben, mert sokakat elálmosít, vagy például egy kiadós italozás után alkalmazva alaposan felerősíti a másnaposság tüneteit.
A konyhában kesernyés íze miatt használt fűszer. Talán meglepő, de az eredeti milánói makaróninak is elengedhetetlen kelléke. Lehet, hogy a zsálya étvágyfokozó hatása is közrejátszik abban, hogy a gyerekek szinte korlátlan mennyiséget képesek megenni ebből az olasz tésztaételből? (És némely felnőttek is…) Szerencse, hogy a növény hathatósan támogatja a gyomor működését és az emésztést.
Akár gyógyászati céllal, akár pedig fűszerezési szándékkal vágyunk rá, a növény könnyen elérhető. Amellett, hogy megvehetjük piacokon és nagyobb élelmiszer-áruházakban, a kora nyári időszakban más megoldás is adódik. Ugyanis május végén és júniusban, a száraz réteket járva, kirándulás közben begyűjthetjük a feltűnő virágokat bontó zsálya leveleit. Legjobb, ha a déli, napsütötte órákat választjuk, mert olyankor a legnagyobb a levelek illóolaj-tartalma.
Meghosszabbíthatjuk a saját szedés örömében telő időszakot, ha mi magunk termeljük meg betevő zsályánkat. Ebben az esetben érdemes az orvosi zsályával kísérletezni. A magokat akár cserépbe vagy erkélyládába vetve is könnyen felnevelhetjük a növénykéket, amelyeket nyáron takaríthatunk be. Szaporítható tőosztással és dugványozással is, bár ez az eljárás a legösszetettebb és legkevesebb sikert garantáló.
A begyűjtött leveleket szellős, árnyékos helyen kell alaposan megszárítani. Így eltárolva már egész évben rendelkezésünkre áll, akár gyógy-, akár fűszernövényként szeretnénk hasznosítani.Eretekes_fuszer_es_gyogynoveny_a_zsalya2A zsálya kerti dísznövényként is részese lehet életünknek. Különböző színű lombot és virágot nevelő fajtáit széles választékban vásárolhatjuk meg a kertészetekben. Vannak kistermetű változatai és olyanok is, amelyek jól tolerálják az erős fagyokat is. Lila leveleivel utak mentén, ágyásokban szép színfoltot ad, ellenálló, és évről évre terjed.
Nevelése nem okoz sok nehézséget, kedveli a meleg, napos termőhelyet és a megfelelő tápanyag-ellátottságot. Kártevők ritkán lepik meg, a nyári kánikulában meghálálja az öntözést. Ha a gyomoktól megszabadítjuk, évente metszhető. A díszzsályákról származó leveleket nem minden növény esetében lehet fogyasztásra használni – erről beszerzéskor információt kell kérni a kertészetben!

(Barta)