Kisboltot szeretnének a sashegyiek

Tavaly bezárt a Hegyalja út és a Sashegyi út találkozásánál lévő kisbolt, amely a méreténél fogva nem igazán volt alkalmas nagybevásárlások intézésére, az alapélelmiszereket viszont szívesen szerezték be ott a közelben élők. Az érintettek jelezték is az önkormányzatnak, hogy szeretnék, ha ismét működne ezen a helyen egy élelmiszerbolt, azonban a nyitást a boltot korábban jogcím nélkül üzemeltető kereskedő akadályozza, sok környéken lakó bánatára.
Többekkel is beszéltünk az ott élők közül, akik egybehangzóan állítják: nagyban megkönnyítené a hétköznapjaikat, ha nem kellene minden apróság miatt a messzebb lévő szupermarketekig „elzarándokolniuk”. Katalin például, aki már ötven éve él a hegyen, arról beszélt, hogy mindig a „sarki” boltba szaladt be friss kifliért, és a tejtermékeket is ott vásárolta meg.Kisboltot_szretnenek_a_sashegyiekHozzá hasonlóan Zsuzsa is oda ugrott be hazafelé menet tejért, kenyérért, felvágottért, valamint akkor is, ha főzés közben kiderült, szükség van még valamilyen fűszerre vagy zöldségre. Mint mondta, nemcsak neki és környékbeli ismerőseinek hiányzik a kis üzlet, hanem az Arany János iskolába járó diákoknak is, akik a bolt forgalmának jelentős részét adták.
„Az önkormányzatnak is érdeke, hogy az élelmiszerüzlet épülete ne álljon üresen, hanem újból betöltse korábbi funkcióját” – reagált a környékbeliek igényére az önkormányzat képviselője. Hozzátette, hogy a hasznosításra nyilvános pályázatot írnának ki, ezt azonban hátráltatja, hogy a korábbi, jogcím nélküli üzemeltető nem hajlandó üresen átadni az épületet. Emiatt kiürítési pert indított az önkormányzat.
A bolttal kapcsolatos kálvária hátterében az állam és a kereskedő több évtizede zajló vitája áll: 1991-ben az egykori Állami Vagyonügynökség úgy értékesítette az üzlet épületét, hogy az nem is szerepelt az ingatlan-nyilvántartásban. A közterületként nyilvántartott ingatlan – sok más területtel együtt – az államtól az önkormányzathoz került át a rendszerváltás után, ám hosszú ideig senkinek nem tűnt fel, hogy a felépítmény nincs magántulajdonban.
Tizennégy évvel ezelőtt egy véletlen folytán derült ki, hogy nemcsak a telek területe, de valójában annak épülete sem képezi az üzemeltető tulajdonát. A boltot működtető vállalkozó több pert is indított a tulajdonjog megszerzéséért, a jogerőre emelkedő bírósági döntések alapján azonban mostanra egyértelművé vált, hogy a telek és az épület is a XII. kerület tulajdona.
Miután a korábbi, peren kívüli egyeztetések nem hoztak eredményt, a bíróság pedig a kérdésben egyértelmű és végleges döntést hozott, az önkormányzat felszólította a kereskedőt: kilencven napon belül ürítse ki az épületet, azért, hogy a meglévő kisbolt üzemeltetésére pályázatot írhasson ki. Az épület jogcím nélküli használója beszüntette működését, és bezárta az épületet.
Jelenleg tehát patthelyzet van a Hegyalja úti kisbolt esetében. A kiürítési per hosszú hónapokig is eltarthat, ami azt jelenti, hogy a környéken élők még jó ideig nem tudják megoldani a napi kisebb bevásárlásaikat. A vállalkozó ezzel a helyzettel magának már nem tud előnyt kiharcolni, ellenben bosszúságot, kellemetlenséget okoz a közösségnek, azoknak az embereknek, akik hosszú évekig a vásárlói voltak.

z.