Közösségi ház és óvoda épül az Istenhegyen

Két jelentős, régóta dédelgetett tervét válthatja valóra az Istenhegyi Szent László Plébánia közössége. Az egyik az új közösségi ház, a másik pedig az óvoda, amelyek alapköveit a templom mellett és a plébániaépület kertjében helyezték el ünnepélyes keretek között.

Helyére került az épület terveit is őrző időkapszula, így hamarosan megkezdődhet az Istenhegyi Szent László Plébánia közösségi házának kialakítása a templom szomszédságában. Az előzményekről szólva Kocsis István plébános elmondta, hogy kezdetben csak egy alig tizenöt négyzetméteres hittanterem állt rendelkezésükre, amelyet később ugyan sikerült bővíteni, ám ez is kevésnek bizonyult. Ezért Erdő Péter bíboros támogatásával eldöntötték, hogy létrehoznak egy saját közösségi házat, hiszen „a közösségi élmény megéléséhez megfelelő térre van szükség”.Kozossegi_haz_es_ovoda_epul_Istenhegyen

Erdő Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek kell egy találkozóhely. „A XII. kerületi közösség is régóta tervezi, hogy megépíti a sajátját. Jó látni, hogy a hívőket megmozgatta a lehetőség, és a maguk módján hozzájárulnak a megvalósításhoz” – tette hozzá.

„Tudjuk, hogy ami itt történik, jobbá teszi az életünket, kinyitja az örökkévalóság kapuit” – fogalmazott beszédében Gulyás Gergely miniszter, országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség vezetője. Elmondta, hogy a közösségi ház építése „örökhagyás”, üzenete mindig időszerű, hiszen esküvőket, első áldozásokat, bérmálásokat, keresztelőket, hittanórákat, cserkész-összejöveteleket tartanak majd benne.

A plébánia új óvodájának alapkőletételén Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mondott beszédet. Kiemelte, hogy „a tízparancsolat a világ legtökéletesebb törvénykönyve és etikai kódexe”, mert aki betartja, soha nem ütközik a törvénnyel, és megtalálja helyét a családjában, valamint az emberek között. „Imádkozzatok és dolgozzatok!” – idézte a tárcavezető Szent Benedeket, aki ezernégyszáz évvel ezelőtt azt hagyta örökül, hogy a munka és az imádság határozza meg az életet.

„Az önkormányzat már számos közösségi teret kialakított, amiket aztán az emberek birtokba vehettek, és megtöltötték tartalommal. Most viszont pontosan ennek az ellenkezőjét látjuk” – mondta Pokorni Zoltán, arra utalva, hogy ezúttal a templomba járók kérték a közösségi ház és az új óvoda létrehozását. A polgármester emlékeztetett rá, hogy a szomszédos református gyülekezet ugyancsak óvodaépítés előtt áll, ezek a fejlesztések pedig mindnyájunk javát szolgálják.

„A közösségi ház a közösséget, az óvoda pedig a jövő nemzedéket szolgálja” – Kocsis István atya ily módon állította párhuzamba a két beruházást. A plébános az óvodaépítés kapcsán arról is beszélt, hogy már keresik a leendő dolgozókat, az intézmény ugyanis egy év múlva megnyitná kapuit.

Az épületeket tervező Taraczky Dániel elmondta, hogy a közösségi ház kétszintes lesz, összalapterülete 600 négyzetméter. Központi részére kerül a 150 főt befogadó, koncertek rendezésére is alkalmas díszterem. Ezenkívül tantermeket, karitászraktárt, irodahelyiséget alakítanak ki. A látogatókat nagyméretű kapualj fogadja majd, amely rossz időben különösen jól használható.

Az ugyancsak kétszintes óvoda alsó részén lesznek a kertkapcsolatos csoportszobák, fent pedig a tornaterem vagy díszterem, valamint az irodák kapnak helyet. A már most is hangulatos kertet gyerekjátékok színesítik majd.

m–z.