Megujult_utburkolat_az_Irhas_arokban

Megújult útburkolat az Irhás árokban

A tavalyi 135 méteres szakasz után az idén további közel 200 méter hosszú részen újult meg az Irhás árok útburkolata. A csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása érdekében keresztirányú víznyelőket is beépítettek a kivitelezők.

A munkák átadása alkalmából Pokorni Zoltán polgármester felidézte, hogy a környéken élők kérésére, a főváros beruházásában valósult meg az Irhás árokban a korábbi nyílt vízelvezető árok felújítása és lefedése, ezután kezdődhetett meg – Hegyvidék és Újbuda közös finanszírozásában – a járdák kiépítése a gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében. A járdaépítést követően a Hegyvidéki Önkormányzat több szakaszon is felújíttatta az útburkolatot.

A polgármester arról is beszélt, hogy a kerülethatár miatt az Irhás árok esetében két önkormányzatnak kell megállapodnia a fejlesztések tervezéséről, kivitelezéséről és a költségek viseléséről, ami nehézséget jelent. Abból a szempontból viszont előnyös ez a helyzet, hogy megoszthatják egymás közt a terheket.

„A tavalyi útfelújítás során három, az idén pedig öt keresztirányú, rácsos víznyelőt építettünk be a csapadékvíz hatékonyabb elvezetése érdekében – mondta Váczi János alpolgármester. – Felhőszakadások idején a lezúduló víz korábban hatalmas károkat okozott, volt, amikor autókat és vasbeton terelőelemeket sodort el az utcában hömpölygő víz.”

Az alpolgármester kitért rá, hogy a lakók kérésére a most felújított szakaszon terelőszigeteket alakítottak ki a szakemberek a garázsok előtt, a közúti űrszelvénybe lógó tárgyakat pedig „halszálka” táblákkal tették láthatóvá. Az út egyik, parkolásra használt oldalára mart aszfaltot terítettek, míg a Hörcsög utca torkolatánál, az Irhás árokra vezető lépcső aljára korlátot helyeztek, hogy a gyerekek ne szaladhassanak ki az útra.

A környékbeli lakók közösségének nevében Hölzel Gábor mondott köszönetet az önkormányzatnak, hogy az elmúlt években támogatta kezdeményezéseiket, a nyílt vízelvezető árok lefedését, az út- és járdaépítést, továbbá egy közösségi térként is funkcionáló játszótér kialakítását. Az esővíz-elvezetési problémák megoldása is velük egyeztetve történt. Az új víznyelők, mint mondta, eddig jól vizsgáztak: a legutóbbi heves zivatarok idején rendben elvezették a vizet, nem okozott nagyobb gondot az intenzív esőzés.Megujult_az_utburkolat_az_Irhas_arokban2

z.