Ötödikes diákok a jubileumi olimpián

Mivel az állandó helyszínnek számító Testnevelési Egyetem dr. Koltai Lajos sporttelep éppen átépítés alatt áll, új helyszínen, a Czakó utcai sporttelepen rendezték meg az idei Hegyvidéki Olimpiát, amelyen a XII. kerületi iskolák ötödikes diákjai mérték össze tudásukat az ókori játékok versenyszámaiban. Ezúttal közel ötszázan bizonyították be, hogy a versenyzés öröme még a győzelemnél is többet jelent.

A 2010 óta minden évben megrendezett Hegyvidéki Olimpia nem pusztán sportrendezvény, hanem olyan közösségi program, ami még jobban összekovácsolja a részt vevő ötödikes osztályok diákjait. Elég csak arra gondolni, hogy a gyerekek a testnevelésórákon együtt gyakoroltak a versenyszámokra, valamint év közben saját maguk készítették el tógájukat és az általuk képviselt városállamok – Aigina, Argosz, Athén, Attika, Chalkisz, Chiosz, Delphoi, Délosz, Epheszosz, Ithaka, Korinthosz, Marathon, Megalopolisz, Megara, Milétosz, Mükéné, Pergamon, Spárta, Szamosz, Szirakúza és Théba – zászlait. Mindez segít abban, hogy ne csupán a könyvekből, netán a televízióból, hanem a valóságban is megtapasztalják az ókori olimpia hangulatát és máig érvényes üzenetét: a versenyzés tisztaságának fontosságát.Otodikes_diakok_a_jubileumi_olimpian1

Ennek megfelelően zajlott az ünnepélyes megnyitó is, amelyen minden az ókori játékok forgatókönyve szerint történt. A csapatok görög zene kíséretében, a díszes lobogók alatt vonultak be a küzdőtérre, ahol a Közép-Budai Tankerületi Központot irányító Hajnissné Anda Éva köszöntötte az ifjú „olimpikonokat”. Arról beszélt, hogy a Hegyvidéki Olimpia több, mint egyszerű sportesemény: olyan közösségi alkalom, ami az együttlétről szól. Ez pedig erősíti az osztályok összetartozását, gazdagítja a diákok személyes kapcsolatait, lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjenek más iskolák tanulóival. „Jó látni, hogy mindenki megértette az olimpia üzenetét, az együttműködés nemes példáját, amit egész életünkben érdemes követni” – zárta szavait.

A köszöntőt követően Paraskevopoulou Niki tolmácsolásában görögül hangzott el az olimpiai himnusz és az eskü rövidített szövege, amiket a versenyzők magyarul ismételtek meg. A hagyományoknak megfelelően tükrök segítségével fellobbant a tizedik, jubileumi Hegyvidéki Olimpia lángja, amelyet a csapatok tagjaiból összeállított váltó vitt el a pálya közepén felállított hatalmas fáklyáig.Otodikes_diakok_a_jubileumi_olimpian2

Először a maratonit idéző 2000 méteres futást kellett teljesíteniük az indulóknak, majd következett a kislabdahajítás, a 100 méteres futás, a grundbirkózás és egy újdonság, a helyből távolugrás. Bajnokot ugyan nem hirdettek, ennek ellenére a fiatalok láthatóan nagy elszántsággal igyekeztek teljesíteni a feladatokat, senki sem elégedett meg a puszta részvétellel. Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője meg is jegyezte, hogy jó látni, mennyire együtt élnek a gyerekek a versennyel.

Csepreginé Volosinovszki Mária, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője úgy látja, a Hegyvidéki Olimpia nagyszerűen szolgálja a sport és az egészséges életmód ügyét. „Elsőként a Hegyvidéken vezettük be a fővárosban a mindennapos testnevelést, ami azóta már az ország összes iskolájában kötelező – mondta. – Büszkék lehetünk a kerületi diáksportbajnokságra, amin évről évre több ezren vesznek részt. Emellett számos más mozgást népszerűsítő programot is elindítottunk.”Otodikes_diakok_a_jubileumi_olimpian3

Az egészséges életmód része a helyes táplálkozás is, amihez a szervezők az ilyenkor szokásos lakomával járultak hozzá. A „terülj, terülj, asztalkáról” mindenkinek járt a poharakba rakott gyümölcsválogatás, míg az iskolák sátrainál a szülők várták egészséges ételekkel a gyerekeket.

Valamennyi versenyző a győzteseket megillető medállal gazdagodott, míg a tanév legjobb sportolói – iskolánként két tanuló – egy-egy Benedek Tibor, Biros Péter, Molnár Tamás és Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázók által aláírt emlékpólót is hazavihettek.

sm.