Színpadötletek a Városmajorba

Hét pályamű alkotói kaptak díjat áprilisban a Városmajori Szabadtéri Színpad jövőjével foglalkozó ötletpályázaton, amit közösen írt ki a Hegyvidéki Önkormányzat és a kulturális intézményt működtető fővárosi társaság. A díjazott tervezők elképzeléseit a Hegyvidéki Kulturális Szalonban rendezett kerekasztal-beszélgetésen ismerhették meg részletesebben az érdeklődők.

„Nem tartjuk megfelelőnek a Városmajor állapotát, a parkban ugyanis túl sok intézmény működik. Emiatt nem egyszerű a megoldás, de arra törekszünk, hogy több legyen a zöld, és ne terjeszkedjenek túl az egyes funkciók” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a szakmai fórumon.

A Városmajori Szabadtéri Színpad igazgatója, Bán Teodóra arról beszélt, figyelemreméltóan sokan jelentkeztek a pályázatra. Úgy véli, „mindenki komolyan készült, sok jó ötlet született az új színpad környezetbe illesztésével, valamint a látogatók jobb kiszolgálásával kapcsolatban”.

„Nem találtunk olyan pályaművet, ami minden elvárásnak megfelelt” – adott magyarázatot Marosi Miklós Széchenyi- és Ybl Miklós-díjas építész, akadémikus, a zsűri tagja arra, hogy miért nem hirdettek győztest. Kitért rá, hogy a tervezők feladata meglehetősen összetett volt: a korszerű színpadtechnikai igények mellett figyelembe kellett venniük a zajterhelés minimalizálásával, a parkolási problémák rendezésével és a park védelmével kapcsolatos kívánalmakat is.

Érdekes válaszokat adtak a tervezők az egyes feladatok megoldására – derült ki a velük folytatott kerekasztal-beszélgetésen. Van, aki a parkolási problémákat a Maros utcai teniszpályák alatti mélygarázs kialakításával rendezné, más viszont úgy gondolja, nem kell újabb parkolókat építeni, hiszen a Széll Kálmán tér közelsége miatt kiváló a tömegközlekedési kapcsolat. Azt a tervet, ami egy mesterséges hasadékban képzeli el az új színpadot, akusztikai szempontból emelte ki a zsűri, továbbá amiatt is, mert ez a felszín alatti építmény befolyásolná legkevésbé a park képét.

A díjazottak többsége nem változtatna a szabadtéri színpad helyszínén, az egyik szerzőpáros viszont azt ajánlotta, hogy az MTK kosárlabda- és vívócsarnoka helyén legyen az új létesítmény. Ehhez kapcsolódóan a sportcsarnok és a Városmajor utca között megbújó, a Hegyvidék egyik legrégebbi épületeként számon tartott hajdani vendégfogadó – a Főkert jelenlegi üzemi épülete – hasznosítására is javaslatot tettek az alkotók.

Pokorni Zoltán a fórum végén arról adott hírt, tárgyalnak az MTK-val és a kormánnyal arról, hogy lehetőség szerint egy helyre vonják össze a sportfunkciókat, illetve ezek területét csökkentsék a Városmajorban. Az önkormányzat azt is kezdeményezi, vásárolja meg a kormány a klub kosárlabda- és vívócsarnokát, amely helyett épüljön egy új, többfunkciós csarnok a Városmajori Gimnázium mellett. Ezt a gimnazisták és a Kós Károly iskolába járó gyerekek is használhatnák a mindennapos testnevelés program keretében. Amennyiben lebontanák a kosárlabdázók és a vívók által használt betonmonstrumot, akár annak helyén is felépíthető lenne az új szabadtéri színpad.

d.