Handlé, Kofa, Kintornás és a többiek

Az utóbbi három hónapban készült munkáiból nyílt meg Szamos Iván grafikusművész Képemlékek című kiállítása a Galéria 12 Kávézó és Borbárban.
„Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt évtizedben a Galéria 12 a kulturális lánc élő elemévé vált, hónapról hónapra megújulva megtölti élettel, energiával a Hajnóczy József utcát” – kezdte köszöntőjét Kovács Lajos alpolgármester. Mint mondta, minden egyes alkalommal meglepik őt az itt kiállító művészek, mindig valami új műfajjal találkozik. A Hegyvidéki Önkormányzat nem a magas művészetet finanszírozza – tette hozzá –, fontosabbnak tartja az amatőr alkotók pártolását, és a legtöbb kerületi polgárhoz eljutó, kézzelfogható kultúrát támogatja.Handle_Kofa_Kintornas_es_a_tobbiekA Galéria 12 Kávézó és Borbár tárlatait sokan látogatják, már-már feszegetik a falait. Az évek során annyi érték fordult meg itt, hogy az alpolgármester úgy gondolja, bővíteni kellene a kiállítási lehetőségeket, új helyszíneket keresni, akár szabadtéren is, hogy még több művészetkedvelő gyönyörködhessen az alkotásokban.
Számos humoros részlettel, anekdotával tarkította megnyitóbeszédét Tóth József Füles fotóművész, aki szokásához híven minden kiállításon kiválasztja a kedvenc képét, de mint kiemelte, most nehéz dolga volt, mert nagyon szereti Szamos Ivánt és a művészetét. Ezúttal a Játékos térre esett a választása. A grafikus egyébiránt figyelemfelkeltő címeket ad műveinek – Handlé, Kofa, Kintornás, Macskajaj, Jampec –, még egy Oké, Néró! című képe is van, amely egy olasz filmvígjáték címe az 1950-es évekből.Handle_Kofa_Kintornas_es_a_tobbiek2Ezután a művész nevének betűivel kezdődő szavakkal adott jellemzést Szamosról Tóth József Füles: Sz mint szerény, A mint alapos, M mint múzsa, („ez a legfontosabb, úgy hívják, hogy Magdi! – a művész felesége”), O mint Oké, Néró!, S mint sokoldalú. „Sokoldalú, mert tipográfus, grafikus, keramikus, kiállítástervező és tanár” – egészítette ki fejtegetését.
A jó hangulatú, családias programon Károlyi András festő- és grafikusművész szintetizátorozott, akit az egybegyűltek így új oldaláról ismerhettek meg. Elmondta, hogy három tételben fogalmazta meg a képekhez és a művészhez való viszonyát, akivel 1975 óta barátok.Handle_Kofa_Kintornas_es_a_tobbiek3„Szamos Iván a kiállítások rendezésével és a honlappal is foglalkozik. Ez a megnyitó reprezentálta, hogy mi egy igazi kedves egyesület vagyunk, amelynek tagjai segítik egymást” – zárta az eseményt Borza Teréz, a Galéria 12 Egyesület elnöke, aki még hozzátette: a ritmusos, mozgalmas zenei improvizációk kellemesen illeszkedtek a képek világához.

szd

A kiállítás megtekinthető: május 25-ig, naponta 16–22 óráig (vasárnap zárva). Cím: XII., Hajnóczy József utca 21.