Készpénzkímélő iskolák

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium az egyike annak a tizennégy intézménynek, amely részt vehet a Készpénzkímélő iskolák Magyarországon elnevezésű programban. A Pénzügyminisztérium, a Pénziránytű Alapítvány és a Mastercard Europe magyarországi kereskedelmi képviseletének kezdeményezésére és szakmai támogatásával meghirdetett pilotprojekt célja, hogy megalapozza a készpénzkímélő fizetés lehetőségét a gyerekek és szüleik számára iskolai keretek között.

A program részeként megtartott áprilisi roadshow-n a legkorszerűbb fizetési megoldásokról esett szót, például arról, hogyan lehet eredményesen gazdálkodni a bevételekkel, vagy milyen bankszámlát érdemes választani. Az Arany iskola egyébként jó úton halad, hiszen már évek óta sikeresen működteti az online menzaprogramot.Keszpenzkimelo_iskolak

Először – a Magyar Televízió Iskolapad című műsorának kamerái előtt – a Mastercard szakértője beszélt arról, hogy milyen készpénzkímélő eszközök léteznek, és azokat hogyan lehet hatékonyan használni. A kilencedikes diákok részére rendezett pódiumbeszélgetésen a népszerű The Biebers zenekar két tagja osztotta meg tapasztalatait arról, hogy mikor vették jó hasznát a takarékosságnak, és miért fontosak számukra a készpénzkímélő megoldások.

Eka, azaz Ekanem Bálint elmondta, hogy korábban a lehetőségeihez képest túl sokat fizetett az albérletéért, amelyet nyolc hónap után kénytelen volt feladni, mert nem volt megtakarítása. Puskás Peti ehhez hozzáfűzte, hogy az együttes az ilyen problémák megoldására az egyes fellépések után félrerak tízezer forintot, s ha valaki pénzügyi zavarba kerül, ebből a közös kasszából kaphat segítséget. Külön kiemelte a természetvédelmet, amihez a készpénz kivonása is nagyban hozzájárul. Elég arra gondolni, mekkora szennyezést okoz a pénz elszállítása az üzletekből, de a bankjegyek, érmék előállítása is jelentős környezetterheléssel jár.

A záró The Biebers-koncert előtt még egy ismertető várt a diákokra, amelyen a bankkártyás fizetéssel kapcsolatos esetleges visszaélésekről hallhattak. A programról további érdekességek a www.keszpenzkimeloiskolak.hu internetes oldalon olvashatók.

M.