Kevesebb zsír, kevesebb kiló!

Beköszöntött a tavasz, vagy legalábbis néha úgy tesz, mintha… Itt az idő, hogy megint összekapjuk magunkat, hiszen rögvest befut a nyár, halaszthatatlanul meg kell kezdenünk a harcot a felesleges kilókkal!

Mit tegyünk, ha túl zsíros lett az étel? Hűtsük ki, és a hideg főztünkről szedjük le a megfagyott zsiradékot. Gyorsabban távolítható el a felesleges zsír, ha salátaleveleket teszünk az edénybe, és rögtön ki is vesszük azokat, mert a zsír azonnal rárakódik a levelekre. Ugyanígy járhatunk el a jégkockákkal, itt is a gyorsaság a lényeg. Nagyon zsíros, berántott mártást egy kis csipetnyi szódabikarbónával is megjavíthatunk.

Az erőlevest, húslevest a diétásoknak tálalás előtt szinte mindig zsírtalanítani kell. Miután elkészült, 10-15 percig pihentessük, majd a leves tetején végighúzott papírszalvétával minden zsírcseppet felitathatunk.Kevesebb_zsir_kevesebb_kilo

Ha füstölt húst, sonkát, csülköt főzünk, a lehűtött léről már azért is érdemes leszedni a zsírt egy szűrőkanállal, hogy egy fél vöröshagymával addig süssük, amíg már nem serceg. A hagymát kidobjuk, a zsírt pedig szintén rántásokhoz használjuk. (Én a füstölt hús főzőlevét is be szoktam fagyasztani, aztán lencse- és bablevesfőzésnél csak előkapom, és abban párolom meg a hüvelyeseket.)

Hogyan lehet zsírmentesen sült krumplit készíteni? A burgonyát nem hámozzuk meg, hanem tíz percig sós vízben előfőzzük, majd tűzálló tálban – előmelegített, forró – sütőbe tesszük. Ha egy szeget szúrunk a krumpliba, akkor mintegy tizenöt perccel megrövidül a sütési idő.

S ha már a krumplinál tartunk, három fortély! Ha a nagyobb burgonyákat kötőtűvel megszurkáljuk, akkor egy időben puhulnak meg a kisebbekkel. A héjában főtt krumplinak nem szabad felrepednie, ha a főzőlevébe sót teszünk. Végül: az okosok szerint nem szabad a burgonya főzését megszakítani, mielőtt megpuhult volna, mert megkeményedik, és többé már sohasem puhul meg.

A legvégére pedig egy apró fogyókúrás trükk. Jól jegyezzük meg: ha a zsiradékba egy kávéskanál ecetet teszünk, akkor a sütendő étel nem szív magába túl sokat belőle!

(Kövesdy)