Környezetvédelem minden szinten

Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, Bajor Gizi Színészmúzeum, Ördögorom-tanösvény – ezekbe is eljutottak a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége tavaszi közgyűlésének résztvevői. Az idei programot a Zölderdő Óvoda Oktatóközpont szervezte, amelynek Adamecz Mónika a vezetője. Az önkormányzat képviselőivel a Hegyvidéki Kulturális Szalonban találkoztak, ahol az oktatási és közművelődési irodát vezető Csepreginé Volosinovszki Mária fogadta a vendégeket.

Rózsa Zoltán, a Hegyvidéki Zöld Iroda vezetője elmondta, hogy 60 ezren élnek a XII. kerületben, amelynek több mint egyharmada zöld terület, 971 hektár erdővel, ami jelentős részben országos védettséget élvez. Az iroda feladatai közé tartozik a stratégiaalkotás, a szemléletformálás, a lakossági akciók szervezése. Idetartozik a Klímabarát esték ismeretterjesztő előadás-sorozat is, aminek legutóbbi alkalmán a kerületi vadvirágokról esett szó.Kornyezetvedelem_minden_szinten_

Az önkormányzat minden évben csatlakozik a nemzetközi autómentes nap, a víz világnapja, a Föld napja programjaihoz. Sikeres a komposztálási és az ágaprítási akció, míg szintén a környezet védelmét szolgálja a vadgesztenyefák kártevő-mentesítése permetezéssel, injektálással. Az önkormányzat segíti a Gesztenyés kertben évtizedekkel ezelőtt elindított lakossági kezdeményezést, amelynek lényege a lehullott levelek őszi összegyűjtése, ami megakadályozza a gesztenyefákat pusztító aknázómoly áttelelését.

Heti hat napon őstermelők kínálják terményeiket a termelői piacokon, és Budapesten egyedül a Sirály sétányon működik biopiac. Több óvodában napelemrendszer üzemel, ami jelentősen csökkenti az energiafelhasználást. Érdemi költségmegtakarítást eredményeznek a homlokzatszigetelések is.

A Pillekő-programban pillepalackokból készíthetnek az óvodások kültéri, beltéri játékokat, kerti bútorokat. Új kezdeményezés az óvodakert program, ennek keretében információs táblákat telepítenek, madáretetőket, madárlest, ágyásokat alakítanak ki a szakemberek. Januárban indult be a kerületben a BeePathNet, egy szlovén kezdeményezésre kialakított méhbaráthálózat. Az óvodások és az iskolások interaktív bemutatókon ismerkedhetnek meg ezzel a rendkívüli rovarral.

A nemzetközi pályázatok közül Rózsa Zoltán kiemelte a városi zöldövezetek programot (Urban Green Belts), amelyhez hét közép-európai ország csatlakozott. Célja olyan innovatív módszerek kidolgozása és működtetése, amikkel fenntartható módon, a helyi közösségek bevonásával lehet megőrizni és fejleszteni a zöld felületeket. Számos kezdeményezést felölel: ilyen a zöld információs pontok létrehozása, vagy az örökbefogadási program, azaz egy-egy korábban kevesebb figyelmet kapó, kisebb méretű közterület, jellemzően zöld sáv gondozásba vétele társasházak, baráti társaságok vagy épp intézmények által.

A Hegyvidéki Önkormányzat vállalta, hogy három év alatt kilenc intézményben tíz százalékkal mérsékeli az energiafelhasználást. Elsősorban tudatformálásról van szó, ezért mindenhol „energiakommandók” alakultak, amelyek felmérték, hogyan lehet takarékoskodni. Az eredmény ún. okos mérőeszközökön követhető nyomon. A Together program sikeres, hiszen az épületek nyolcvan százalékánál komoly energiafelhasználás-csökkenés tapasztalható.

mm.