Megismételt országos győzelem

„Az izgalom fokozása érdekében hátulról visszafelé ismertették a csapatok végső rangsorát. Amikor a zsűri a dobogósok bejelentéséhez ért, már aggódni kezdtünk, hogy esetleg kifelejtettek bennünket. De nem, következett a harmadik, majd a második helyezett, és ezután már tudtuk, szó sincs tévedésről: az idén is a mi diákjaink lettek a legjobbak!” – idézte fel a német nemzetiségi tagozatos tanulók országos nyelvi versenye eredményhirdetésének feszült pillanatait Szlovencsákné Sütő Ágnes, a Jókai iskola pedagógusa.

Az első helyezett csapat felkészítő tanára nem mert volna nagy tétben fogadni arra, hogy a tavaly elért első helyezés után ismét győzelmet aratnak a jókaisok. Abban egy percig sem kételkedett, hogy kellően felkészült a két diákja, a 6. c osztályos Ember Lili és Márta Fruzsina, viszont megint erős mezőny jött össze, hiszen több olyan intézményből is érkeztek versenyzők, ami a német nemzetiségi oktatás „fellegvárának” tekinthető.

A Magyarországi Német Iskolaegyletek Szövetsége által rendezett viadal fináléjában – aminek helyszíne a Hársfadombi Általános Iskola volt a Fejér megyei Mányban – tizenkét csapat mérte össze tudását először írásban, majd szóban. A jókais lányoknak egy helyzetgyakorlatban nyílt igazán lehetőségük arra, hogy – tanórákon megszerzett ismereteik mellett – felvillantsák a kreativitásukat. „Azt játszottuk el, hogy két különböző osztályba járunk, és be kell mutatnunk egymásnak a kedvenc óráinkat, tanárainkat” – mesélt a rögtönzött szituációs feladatról Lili és Fruzsina.Megismetelt_orszagos_gyozelem

A két lány nagyon jól beszél németül, pedig nincs német anyanyelvű szülő a családjukban, és nem is éltek külföldön – igaz, ha így lett volna, nem is indulhatnak a versenyen. A Jókai iskola szervezésében eddig kétszer vettek részt egy-egy hetes nyelvi táborban az ausztriai Obervellachban. A nyelvtanulás mellett sokat kirándultak, és arra is lehetőséget kaptak, hogy kapcsolatot teremtsenek a helyiekkel.

„Iskolánkban a nemzetiségi osztály alsós tanítói nagyon sokat tesznek annak érdekében, hogy megszerettessék a nyelvtanulást a gyerekekkel” – magyarázta Szlovencsákné Sütő Ágnes, miképpen lehetséges, hogy felső tagozatos növendékei sorozatosan kimagasló versenyeredményeket érnek el. Szerinte a jó alapoknak köszönhető az is, hogy a tőlük kikerülő fiatalok könnyedén megállják a helyüket a középiskolák haladó szintű németóráin, sőt, többségük egy újabb nyelvet is elkezd tanulni, mert már biztos nyelvtudása van németből.

sz.

Szárnyalt a Szivárványpegazus

A Bolyai Természettudományi Csapatverseny országos döntőjébe jutottak és negyedik helyezést értek el a Jókai iskola 3. a osztályos tanulói. A Szivárványpegazus névre hallgató csapat tagjait, Csiszér Balázst, Falus Gergelyt, Horváth Nimródot és Iszkra Ferencet Zsoldosné Potó Krisztina készítette fel a versenyre.