Mindenki egy tálca virágot vihetett haza

Tizenötödik alkalommal hirdetett muskátliosztást a Hegyvidéki Önkormányzat. A lakcímkártya felmutatása ellenében elvihető fejenként egy tálca virágot a szokásoknak megfelelően öt helyszínen – a városmajori plébánia előtt, a Zugligeti Bölcsődénél, a Fodor és a Pagony utca találkozásánál, a Rácz Aladár úti orvosi rendelő előtt, valamint a Városháza téren – vehették át a hegyvidékiek. Érdeklődőből most sem volt hiány, a palánták néhány óra alatt elfogytak.
A virágok kiosztásában a XII. kerületi alpolgármesterekkel és képviselőkkel közösen segédkező Pokorni Zoltán elmondta, hogy ezúttal is 32 ezer tő muskátlit biztosított az önkormányzat: „Az utóbbi években tartottuk magunkat ehhez a mennyiséghez, úgy tűnik, ennyire van valós igény.”Mindenki_egy_talca_viragot_vihetett_hazaA polgármester szerint a muskátliosztás inkább egyfajta kedvcsináló. Arra ösztönöz, hogy minél többen vágjanak bele lakókörnyezetük virágosításába. „Mi csak tíz tövet adunk, a hozzávalókat, azaz a földet, balkonládát, cserepet a polgárok szerzik be, és a növények gondozása is az ő feladatuk. Nekik köszönhetjük, ha virágba borulnak a kerületi lakóházak, ettől lesz még szebb, élhetőbb a lakókörnyezetünk. Ezért az sem baj, ha a palánták nem az utcai homlokzatokra, hanem a belső udvarokba, folyosókra kerülnek, hiszen így is betöltik a feladatukat.” Hozzátette, hamarosan mintegy száz lámpaoszlopot is különböző virágos növények díszítenek majd.
A muskátliosztás csak az egyik olyan program, ami a XII. kerület zöldítését, virágosítását szolgálja. Az önkormányzat minden évben több tízezer egynyári növényt ültet el a közterületi ágyásokban, valamint támogatja azokat a közösségeket, amelyek részt vesznek az örökbefogadási akcióban. Ennek lényege, hogy a jelentkezők gondozásba vehetik az erre kijelölt zöld területeket. Szintén a virágosításhoz járul hozzá az idén induló BeePathNet méhbarátprogram, amelynek keretében a rovarok számára nagyszerű élőhelyet jelentő, hónapokon át virágzó növénytakarók létesülnek. A projekt célja, hogy eloszlassa a méhekhez kapcsolódó tévhiteket, valamint megalapozza a Normafán egyébként már létező hegyvidéki mézkészítést. Minderről Kovács Lajos alpolgármester beszélt, aki elképzelhetőnek nevezte, hogy jövőre a muskátli mellett más virágokat is kínálnak, amelyeket akár a kiskertekbe is ki lehet ültetni, ezzel növelve a helyi biodiverzitást.Mindenki_egy_talca_viragot_vihetett_haza2Fonti Krisztina a fentiekhez annyit fűzött hozzá, hogy érdemes megpróbálkozni a növények átteleltetésével: „A virágosztások alkalmával többen mesélték, hogy évek óta nevelik az önkormányzattól kapott futómuskátlikat, amik megfelelő gondozással a telet is átvészelik.” Az alpolgármester mindenkit arra biztat, hogy kövesse a jó példát, hiszen így néhány év alatt akár az egész balkont beboríthatják a virágok.

-os