Négyen voltak gyorsabbak a fogaskerekűnél

Azt, hogy mennyire nagy kihívás az Előzd meg a fogaskerekűt! futó-, kerékpár- és teljesítménytúra-verseny, csak azok tudják, akik becsülettel teljesítették a távot. Ezért e sorok írója úgy döntött, az idei viadal után egy nappal biciklire pattan, és felteker a hegyre. Rendhagyó beszámoló követezik, amelyből kiderül, miért győztes Budapest legnagyobb szintkülönbségű versenyének valamennyi résztvevője.

Először néhány adat: tizenhatodik alkalommal rendezte meg az önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. az Előzd meg a fogaskerekűt!, amely az idén bekerült a Budapest, Európa Sportfővárosa programjai közé. Ez volt az egyik oka az időpont-változtatásnak, hiszen korábban ősszel zajlott ez a kétségkívül különleges családi sportesemény. A „családi” szó nem véletlenül került az előző mondatba: a több mint ezer befutó között fiatalok, idősek, amatőrök és profik, baráti társaságok – váltóban is lehetett indulni –, sőt kutyások is voltak.

Hét kilométeres útvonalat jelöltek ki a szervezők a túrázóknak, akiknek a Zugligeti Általános Iskolától indulva a Szilassy utat, a Tündérhegyi utat, a Normafa lejtőt, a Hegyhát utat bejárva kellett eljutniuk a Rege parknál felállított célba. Négy és fél kilométer várt a kerékpárosokra és a futókra, ők a Diós árok–Béla király út–Istenhegyi út–Költő utca–Diana utca–Karthauzi út–Agancs út–Rege út vonalát követve próbálták megelőzni a menetrend szerint közlekedő fogaskerekűt. A táv nem tűnik túlságosan soknak, azonban ha ehhez hozzávesszük a 325 méter szintkülönbséget, máris egészen más megvilágításba kerül a pálya nehézségi foka.Negyen_voltak_gyorsabbak_a_fogaskerekunel1

Különösen a Diós árok dolgoztatja meg a mezőnyt, pontosabban szétzilálja, ez a rendkívül meredek szakasz még az „öreg rókákat” is képes meglepni. Legalábbis így nyilatkozott a leggyorsabb kerékpáros, Makács Gábor, aki már korábban is nyert itt, tavaly pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

„Tudtam, hogy nehéz lesz ez a rész, de amikor odaértem, rendesen megdöbbentem. Erre nem lehet felkészülni, ilyen meredek és hosszú emelkedő nem nagyon van Magyarországon. Ezért is örülök annyira, hogy ismét győzni tudtam” – foglalta össze tapasztalatait a Szerpentin Kerékpáros Egyesület amatőr versenyzője.

Hasonlóképpen fogalmazott a nők között tavaly és most is első Balázs Beáta, aki a „mindent bele” taktikát követte. „Egy éve országútival nyertem, amivel nehezebb az emelkedőn tekerni, ezúttal hegyi kerékpárral álltam rajthoz, de ezzel sem volt egyszerű – mesélte. – Az elejétől kezdve a maximumon hajtottam, a pálya közepén viszont csak arra tudtam gondolni, hogy ha nem lesz gyorsan vége, elszáll az összes erőm. Szerencsére nem így lett, és sikerült nyerni, amit nagy fegyverténynek tartok.”

Alaposan megszenvedtek tehát a bajnokok is, hát még azok, akik egyébként nem szoktak versenyezni. Ezért is nagy dolog, hogy alig voltak, akik a Diós árokban a kerékpár tolását választották. Egyvalaki biztosan ezt tette, de nem szégyelli bevallani: a másnap a „saját versenyén” induló tudósító, bizony, 50-60 méteren keresztül jobbnak látta feladni a hiábavaló küzdelmet, és inkább a gyaloglás mellett döntött. Aztán a Béla király úti kereszteződésben, mintha mi sem történt volna, ismét felszállt a jó öreg pályagépre, és könnyű szívvel tovább tekert a néhány tízméteres lejtőn. Igazi felüdülés!

„Azért tettük át tavaszra a programot, hogy elkerüljük a rossz időt. Szerencsére a változtatás bejött, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekektől a szépkorúakig valamennyi korosztály képviseltette magát a versenyen” – mondta a díjak átadásában közreműködő Fonti Krisztina alpolgármester, aki szerint a rendezvény kiválóan szolgálta a sport népszerűsítését, ami mellett az önkormányzat is elkötelezett. A XII. kerületben vezették be elsőként Budapesten a mindennapos testnevelést az általános iskolákban, és az ingyenes sportolási lehetőségeket biztosító Aktív Hegyvidék program is folyamatosan bővül.

A versenyt szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője, Móczán Mónika a résztvevők nagy számát emelte ki: „Jó volt látni, milyen sokan eljöttek! Különösen örültünk, hogy sok család teljesítette a távot.”Negyen_voltak_gyorsabbak_a_fogaskerekunel2

A szokásoknak megfelelően a Rege parkban egymást követték a színpadi produkciók. Volt tombola, felléptek a hegyvidéki Csillagszeműek, a Barátok közt sorozatból ismert Pásztor Virág, a HSE Szivárvány Táncszínház, valamint Veronika Berger és zumbacsapata.

A távot teljesítő valamennyi versenyzőnek járt a befutócsomag és az emlékpóló, kategóriánként az első három helyezett futó és kerékpáros – külön értékelték a 18 év alattiakat – érmet és értékes ajándékokat is kapott. A fogaskerekűt megelőző négy biciklista pénzdíjazásban részesült.

S mi történt a tapasztalatszerzésre induló tudósítóval a Béla király út után? Onnan a már említett rövid lejtőn gyorsulással egybekötött kis pihenés következett, aztán kezdődött minden elölről. Legyen elég annyi, hogy néhány liter folyadékvesztés árán sikerült eljutnia a Rege parkhoz, ahol így utólag is minden célba érőt győztesnek hirdetett.

-os

Sorrend az összetett kategóriában

Futás. Nők: Mbogo Jane Ngima, Kácser Zita, Ősi Eszter Aliz, Kovács Zita, Csákvári Laura. Férfiak: Tanui Evans Kipngetich, Nagy Tamás, Matheka Benard Muinde, Khoór Bence, Berec Lajos.

Kerékpár. Nők: Balázs Beáta, Hollósyné Csik Dóra, Stanitz Bernadett, Szépné Csibi Mónika, Hollósy Hanna. Férfiak: Makács Gábor, Simon Tamás, Lippai Marcell, Urbán Jakab, Varga Kristóf.