Egyeztetes_a_fopolgarmesterrel_a_Normafanal

Egyeztetés a főpolgármesterrel a Normafánál

Pokorni Zoltán polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester a természetvédelmi területen található normafai parkoló áthelyezésének terveiről egyeztetett a helyszínen. Egyetértettek abban, hogy a védett erdőterületről ki kell hozni a közlekedési funkciókat, a fogaskerekűt meg kell hosszabbítani a Normafáig, és a Libegő fejlesztésére is szükség van – az új parkoló által érintett fák ügyében szakmai egyeztetés folyik a főpolgármesterrel.

A Konkoly-Thege Miklós út felső, zsákutcává alakuló részére helyezné át a Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa Síház melletti, védett erdőövezetben lévő parkolót, buszfordulót és buszvégállomást. Az új parkoló egy korábban magántulajdonban lévő, évtizedek óta gondozatlan, elvadult kert területét is érintené, az itt található fák tervezett kivágása miatt viszont tiltakozóakció indult.

Ennek hatására az önkormányzat felülvizsgálta terveit. Előző lapszámunkban Pokorni Zoltán polgármester elmondta: húsz férőhellyel csökkentik a tervezett parkolót, hogy a lehető legtöbb fát meg tudják őrizni a szóban forgó területen. Így pontosan ugyanannyi helyet alakítanának ki, mint amennyi most van a meglévő három – áthelyezésre vagy összevonásra váró – parkolóban.

Bár vannak, akik a jelenlegi parkolóhelyszámot is sokallják, a polgármester szerint a környékbeli utcák válnának élhetetlenné, ha ekkora parkolási kapacitás sem lenne a Normafánál. További kapacitáscsökkentésre, mint mondta, a fogaskerekű normafai meghosszabbításának elkészültét követően lát lehetőséget.Egyeztetes_a_fopolgarmesterrel_a_Normafanal2

A parkolóáthelyezés miatti fakivágások ellen online petíciót hirdető „aHang csapat” képviselőit november 15-én fogadta irodájában Pokorni Zoltán, hogy ismertesse a fejlesztés hátterét, valamint az önkormányzat módosított terveit. Itt elhangzott, hogy a módosítások eredményeképpen minden 20 centiméternél nagyobb átmérőjű fa megmarad, és a 10–20 centiméter átmérőjűekből is igyekeznek minél többet megtartani. Ezt az eredetileg tervezett parkolóhelyszám csökkentésével, valamint egy szabálytalan alaprajzú, „amőbaszerű” parkoló kialakításával tennék lehetővé.

 

Ellenzéki akció a Jánoshegyi úton

A petíció szervezői a megbeszélést követően „remek hírként” értékelték a parkoló újratervezését, ennek ellenére másnap, november 16-án ellenzéki politikusok tiltakozó megmozdulást tartottak a Normafánál. Furcsa módon nem az általuk kifogásolt leendő parkoló elhanyagolt területénél, hanem az önkormányzat által rendbe tett, a futók és a kerékpárosok által különösen kedvelt Jánoshegyi úton demonstráltak, akadályozva a hétvégén szép számban megjelenő sportolókat. Szokatlan volt az is, hogy a felszólalók alig foglalkoztak a tiltakozást kiváltó ügy részleteivel, inkább a kormánypárt kritikájára helyezték a hangsúlyt beszédeikben.

„Nem a fideszes, fakivágós, kompromisszumos, 10-15-20 centis gondolkodást akarjuk, hanem azt, hogy egy élhető bolygó maradjon utánunk!” – foglalta össze a demonstráció célját Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.Egyeztetes_a_fopolgarmesterrel_a_Normafanal4

„Attól tartunk, hogy a lakóparkok elterjednek a hegyen, és megszűnik az összes fa és az összes zöld terület” – vázolta fel borús jövőképét Élő Norbert, a DK XII. kerületi önkormányzati képviselője. „A természetvédelem ne legyen a kormány cselédlánya!” – jelentette ki dr. Mohácsi István, az MSZP helyi vezetőségének tagja, míg Heltai László, az LMP budapesti elnöke arról beszélt: „A fáinkat két rendszer fenyegeti – az egyik a fideszes pártállam, a másik pedig a beruházói és üzleti érdekek.”

Végezetül Dorosz Dávid, a Párbeszéd politikusa, Budapest frissen megválasztott klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettese tüzelte a jelenlévőket: „A közös értékeinkért kiállva szálljunk szembe azokkal, akik pénzért, hatalomért és a saját zsebük tömése miatt a közös jövőnket akarják elárulni!”

 

Közös bejárás a helyszínen

Míg a Normafánál demonstráló ellenzéki politikusok nem tartották szükségesnek, hogy a leendő parkoló területét bemutassák az általuk tiltakozásra hívott embereknek, addig Budapest új főpolgármestere, Karácsony Gergely vette a fáradságot, és Pokorni Zoltánnal együtt ellátogatott a helyszínre. A november 18-i közös bejárásukat követően Pokorni Zoltán úgy nyilatkozott, egyetértenek a főpolgármesterrel abban, hogy megszüntessék a természetvédelmi területen a busz- és gépkocsiforgalmat, a védett övezetben lévő erdőterületről kihozzák a parkolót és a buszvégállomást, továbbá abban is, hogy az új parkoló ne legyen nagyobb befogadóképességű a mostaninál.

A polgármester arról is beszélt, a főpolgármesterrel közösen kezdeményezi a kormánynál, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tűzze napirendre a fogaskerekű felújításának és meghosszabbításának terveit. Ugyancsak egyetértettek a Libegő felújításának szükségességével, hogy az ne csupán szórakoztató látványosság legyen, hanem valóban kötött pályás tömegközlekedési eszközzé váljon, érdemi forgalmat bonyolíthasson le.Egyeztetes_a_fopolgarmesterrel_a_Normafanal3

Karácsony Gergely elmondta, a polgármester által ismertetett elvek kiindulópontjai lehetnek egy kompromisszumos javaslat elfogadásának, hozzátéve: ő akkor sem bővítené a parkolóhelyek számát a Normafánál, ha az nem jelentene fakivágásokat. Hangsúlyozta, lehetőséget kell biztosítani a közösségi közlekedés minél jobb kihasználására, a mostani helyzeten pedig a fogaskerekű fejlesztésével lehetne érdemben javítani. Az önkormányzat kompromisszumos tervét pedig előbb tanulmányozza, majd ezt követően fejti ki a szakmai álláspontját.

z.