Elrettentik a bűnözőket a térfigyelők

Szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi intézmények képviselőinek részvételével tartotta meg idei járási közbiztonsági egyeztető fórumát a XII. kerületi rendőrkapitányság. A találkozón elhangzott, a lakásbetörések és gépkocsilopások számát rekord alacsony szintre sikerült szorítani, és a trükkös tolvajok, csalók is egyre ritkábban járnak sikerrel, annak is köszönhetően, hogy a szakemberek felkészítik az időseket a veszélyekre.

A Hegyvidéken évek óta jelentős mértékben csökken a bűncselekmények száma – ezzel az örömteli hírrel indította Sztanyó István kapitányságvezető a XII. kerületi rendőrkapitányságon megrendezett járási közbiztonsági egyeztető fórumot. A rendőr alezredes példaként említette, hogy amíg négy évvel ezelőtt mintegy 300, az idén eddig alig 50 lakásbetörés történt a XII. kerületben. Ebben a számban a meghiúsult betörési kísérletek is benne vannak, amikor az elkövető végül semmit nem tudott elvinni a lakásból.

A gépkocsilopások száma minden eddiginél alacsonyabb, 2019-ben eddig mindössze hét esetről kapott bejelentést a kapitányság. A főként idősek sérelmére elkövetett trükkös lopások, csalások száma is számottevően csökkent. Sztanyó István szerint ebben nagy szerepe van a nyugdíjasok körében rendszeresen megtartott bűnmegelőzési előadásoknak, amik megteszik hatásukat: az érintettek sokszor már az elején rájönnek, hogy valaki át akarja verni őket, így a bűnözők nem tudnak hozzájutni az értékeikhez.Elrettentik_a_bunozoket_a_terfigyelok1

Druskóczi Tünde, a Hegyvidéki Szociális Központ vezetője egyetértett azzal, hogy rendkívül fontos az idősek rendszeres tájékoztatása. Mint mondta, mindhárom gondozási központjukban gyakori vendégek a XII. kerületi rendőrök, akik minden alkalommal hasznos információkkal látják el a nyugdíjasokat. Az intézmény dolgozóinak felkészítésében ugyancsak részt vesz a rendőrkapitányság.

A Szent János Kórház bűnmegelőzési szakreferense, Boros Ottó arról beszélt, hogy kiváló a kapcsolatuk a rendőrkapitánysággal, a körzeti megbízott mára a „kórház rendőrévé” vált. Kitért rá, hogy a járóbeteg-rendelések egy helyre költöztetése nemcsak a betegek komfortja miatt, hanem közbiztonsági szempontból is előnyös, hiszen megszűnik a fekvőbetegosztályok „átjáróház jellege”.Elrettentik_a_bunozoket_a_terfigyelok2

Korábban sok problémát okozott, hogy az Esze Tamás Gyermekotthonból rendszeresen kiszökdöstek a gyerekek, ám jóval kevesebb az ilyen eset azóta, hogy 24 órás biztonsági szolgálat működik – erről az otthon november 1-jével kinevezett új szakmai vezetője beszélt a fórumon. Rácz Ferenc elmondta, hogy kamerarendszer kiépítését is tervezik, nemcsak a szökések megakadályozása érdekében, hanem amiatt is, hogy illetéktelen személyek ne tudjanak bemenni a gyermekotthon területére.

Ivanov Tamás, a Hegyvidéki Rendészet munkatársa azt emelte ki, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat által eddig üzembe helyezett közel kilencven térfigyelő kamera nagyban hozzájárul a közbiztonság javításához. Véleményét osztotta a kapitányságvezető is, aki megerősítette: számos bűnelkövetőt azonosítottak már kamerafelvételek alapján. A térfigyelő eszközök ezzel együtt a bűncselekmények megelőzésében játszanak igazán fontos szerepet, az elkövetők többnyire elkerülik azokat a környékeket, ahol a kamerák jelenléte miatt jóval nagyobb a lebukásuk esélye.

sz.