Famentés és faültetés

Szinte teljesen eltűnt a fákat károsító aknázómoly a Gesztenyés kert alsó részéről. Ez nagyrészt annak a környezetvédelmi akciónak köszönhető, amelyet az idén már huszonhetedik alkalommal hirdetett meg Gerstl József. A Novotel Budapest City főkertészének hívó szavára ezúttal minden eddiginél többen, közel háromszázan fogtak gereblyét és lombseprűt, hogy megtisztítsák a parkot a károkozók áttelelését biztosító lehullott falevelektől.
„Az aknázómoly a klímaváltozással került a mediterrán régióból Magyarországra. Hernyója az avarban vészeli át a téli hónapokat, majd tavasszal, a rajzás után gyakorlatilag lecsupaszítja a fákat. Ma már vannak hatékony permetezőszerek, az injektálás is segíthet, azonban ha biztosra akarunk menni, akkor mégiscsak gereblyézni kell. A Gesztenyés kert példája mutatja, hogy megéri a munka, hiszen amíg húsz-harminc évvel ezelőtt sok gondot okozott a kártevő, az utóbbi tíz évben alig találkozni vele” – foglalta össze a kezdeményezés lényegét Gerstl József.Famentes_es_faultetesA program állandó résztvevőjét és a kezdetektől fővédnökét, a 100. születésnapját nemrégiben ünneplő Bálint Györgyöt egy hatalmas tortával köszöntötték a többiek. Mint az ünnepelt elmondta, a klímaváltozást ugyan nem tudjuk megállítani, de a következményeire fel lehet készülni, és valamelyest csökkenteni a már Magyarországon is tapasztalható felmelegedést. Ennek egyik módja a meglévő növények óvása és minél több fa elültetése. „Nincs szebb dolog annál, mint egy nyárias napon a fák között, a zöld fűben mezítláb sétálni. Ezt kívánom minden természetbarátnak” – fogalmazott „Bálint gazda”, aki szerint az emberiség jövője attól függ, képes lesz-e olyan zöld környezetet kialakítani, ami szavatolja a levegő tisztaságát.
A köszöntő után Horváth Charlie adott elő néhányat a legnagyobb slágerei közül, majd az önkéntesek felavatták az újonnan elültetett gesztenyefákat. A hat rózsaszínű virágú, azaz az aknázómolynak ellenálló csemete közül a legnagyobbat, egy négyméteres példányt Bálint Györgynek ajánlották.

MM.