Három teherautónyi veszélyes hulladék

A Hegyvidék hagyományosan élen jár a környezetvédelmi kezdeményezések terén, az önkormányzat feladatának tekinti, hogy lehetőségeihez mérten minél inkább csökkentse a kerület ökológiai lábnyomát. Ennek egyik módja a lakossági veszélyes hulladék szervezett begyűjtése, amit több mint egy évtizede minden évben késő ősszel hirdet meg. Így elkerülhető, hogy ezek az anyagok a kommunális hulladékba, netán a szelektív tárolókba kerülve károsítsák a környezetünket.Harom_teherautonyi_veszelyes_hulladekNem szabad elfelejteni, hogy éppen ezért van szigorú rendje a lakossági hulladékgyűjtők használatának, a kukákba elvileg csak meghatározott típusú szemeteket szabad dobni. Minden mástól a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. által szervezett éves lomtalanításkor, egyéb időszakban az erre kijelölt hulladékudvarokban lehet szabályosan megszabadulni. Ebbe a körbe tartoznak a rossz vagy megunt, kidobásra ítélt elektronikai eszközök, az elemek, akkumulátorok, festékek, oldószerek és más vegyi anyagok, amiket az önkormányzat jóvoltából most a Thomán István utcai parkolóban lehetett leadni az FCC Magyarország Kft. munkatársainak.
A környezettudatos gondolkodást erősítő akció sikeréből kivette részét a Természetvédelmi Polgárőrség is. Az önkéntesek segítettek a pakolásban, és irányították a forgalmat. Utóbbira különösen nagy szükség volt, hiszen a megszokottnál jóval többen érkeztek, helyenként kisebb dugók alakultak ki.
Nem csoda, hogy néhány óra alatt mindhárom rendelkezésre álló 12 tonnás teherautó megtelt, sőt, a biztonság kedvéért üzembe állított pótkocsi sem maradt kihasználatlanul. A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbben régi televíziókat, monitorokat és számítástechnikai eszközöket vittek, de szépen gyűltek a festékek és az akkumulátorok is.
Ez utóbbiból mindjárt kettőt hozott a Rozsnyai család, amelynek tagjai egy egész doboz elektromos ketyerétől is megváltak. „A két autóakkumulátor közül az egyik már évek óta a garázsunkban porosodott. Tavaly és tavalyelőtt is megbeszéltük, hogy elhozzuk, de valahogy mindig otthon maradt, most viszont a fiaméval együtt végre leadtuk” – mesélte Rozsnyai Gábor, aki feleségével együtt körbejárta a társasházukat, és az idős szomszédoktól összeszedte a kidobnivalókat. „Sokan egyszerűen nem tudnak már idáig eljönni, nekik segítünk évek óta a szállítással” – tette hozzá Rozsnyai Mária.
„Erdő közelében lakunk, néha elborzadva látjuk, hogy egyesek hűtőszekrényeket dobnak a fák közé. Ezért örülünk ennek az önkormányzati programnak, így biztosan jó helyre kerülnek a rossz elektromos gépek” – dicsérte a kezdeményezést Maros Milán, aki minden évben a gyerekeit is magával viszi, hogy lássák, hová kerülnek a régi dolgaik.
A kidobált gépeket az FCC Magyarország az európai uniós előírásoknak megfelelően ártalmatlanítja, szétszerelés után a szakemberek különválogatják az értékes alkatrészeket, anyagokat, míg a műanyag- és más megmaradt részeket kohászati felhasználás szerint összedarálják. A megmenthető akkumulátorokat felújítják, a nem hasznosítható vegyi anyagokat megsemmisítik.

sm.