Hogyan kerüljük el a téli depressziót?

Állandó fáradékonyság, levertség, kedvetlenség, ingerlékenység, döntésképtelenség, koncentrációs nehézségek, hirtelen és jelentős súlygyarapodás, önvád vagy az érdeklődés elvesztése – mindezek hátterében akár a téli depresszió is állhat. Ez csak egyike a lehangoltsággal járó hangulati betegségeknek, ugyanakkor a depresszív tünetek és a depresszióval járó pszichés betegségek többsége nem évszakhoz kötött. Ezzel együtt az ősszel, tél elején jelentkező tünetek esetében is indokolt a körültekintő diagnózis felállítása – figyelmeztet mindenkit a hegyvidéki háziorvosi ügyeletet is működtető Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft.

A téli depresszió tünetei jellemzően október végén, november elején jelentkeznek minden évben, és a következő év tavaszán szűnnek meg. Súlyosságuk eltérő lehet, az aktuális életesemények, lelki történések, az átélt stressz mennyisége éppúgy befolyásolhatják mértéküket, mint az őszi napsütéses órák száma. A depresszió komoly betegség, nem lustaság, nem egyszerű rosszkedv, ezért a kezelését is komolyan kell venni.

Az ünnepek közeledtével az idős, magányos, valamint depresszióra hajlamos embereknél fokozottan oda kell figyelni a fentiekben felsorolt tünetek megjelenésére, hiszen ilyenkor még inkább egyedül érezhetik magukat, még több támogatásra vágyhatnak. Annak, aki egyedül él, nincs családtagja, barátja, akire számíthatna, érdemes szakemberhez fordulnia, vagy egy szociális intézményt felkeresnie a depresszió elkerülése érdekében.

A téli depressziót általában fényterápia, gyógyszeres terápia és pszichoterápia együttes alkalmazásával lehet a leghatásosabban kezelni. A legjobb azonban a megelőzés. Étkezésünkben érdemes előnyben részesíteni a gyümölcsöket, cukorból viszont kevesebbet fogyasszunk. Ápoljuk tudatosan szociális kapcsolatainkat, járjunk társaságba, sportoljunk, vagy sétáljunk minél többet, akár másokkal közösen.

Minden olyan tevékenység jó hatással lehet ránk, amiben örömünket leljük. Törekedjünk a stresszhelyzetek megoldására, elkerülésére, a napi ritmusunkat pedig próbáljuk úgy szabályozni, hogy a mozgás mellett a megnövekedő alvásigény kielégítésére is biztosítsunk elegendő időt. Ha mindez mégsem lenne elég, érdemes pszichiáter szakorvossal konzultálni a terápiás lehetőségekről.

d.

Időben írassuk fel a gyógyszereket!

Közeleg a karácsony, ezért érdemes tájékozódni a háziorvosi rendelések ünnepek alatti rendjéről, hogy a szükséges gyógyszereket még az ünnepek előtt fel tudjuk íratni. Természetesen karácsonykor is működik az orvosi ügyelet, olyankor azonban megnő a betegforgalom. A sürgősségi esetek zavartalan ellátása érdekében a szolgáltató arra kéri a betegeket, hogy a háziorvosi kompetenciába tartozó feladatokkal lehetőleg a háziorvosukat keressék fel rendelési időben.