Internethethasználati tudnivalók – szülőknek

Miért és mennyit interneteznek a gyerekek, hogyan viszonyuljanak a szülők az internethasználathoz? Ezt az igencsak aktuális kérdéskört járja körbe a Szülői Akadémia előadás-sorozat, amelynek egyik novemberi összejövetele a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban zajlott.
Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyermekjogi szakértője bevezetőjében elmondta, hogy a „digitális szülőség” ténye a kamaszkorba lépéskor jön létre, amikor azt látjuk, hogy gyermekünk egyre több időt tölt a különböző elektronikai eszközökkel, úgy beszél velünk, hogy fel sem emeli a tekintetét. Mindennek van azonban előzménye: gyakori, hogy a szülő az első két évben „túlposztolja” a gyereket, ez pedig olyan példa, amihez a kamaszok adott esetben visszanyúlnak, ha a nethasználattal kapcsolatban számon kérik őket.
A másik probléma, hogy ezzel létrejön a digitális lábnyom, miközben a gyerek nem is egyezett bele, sértheti felnőttként a magánélethez való jogát. Lényeges tehát, hogy a szülők kontrollálják a saját eszközhasználatukat, hiszen ez is egy viselkedési minta. Hatéves korig különösen fontos, mennyire használták a digitális eszközöket a gyerek megnyugtatására, szorongásoldásra, unalom ellen, majd 9–12 éves korban kialakul a saját digitális használat, amikor a fiatal már nem a szülőknek, hanem a társainak akar megfelelni. Ezért is jelennek meg ekkor az internettel kapcsolatos zaklatások, mert a gyereknek titkai vannak, nem mond el mindent. Szükséges tehát a kommunikáció, a bizalomépítés, hogy ha baj történik, nyíltan tudjon a szülőkhöz fordulni.
Figyeljünk arra, hogy az étkezés legyen a „digitális detoxikálás” ideje, ilyenkor ne használjuk a különféle ketyeréket. Ugyanez vonatkozik az alvás előtti időszakra. Hatéves korig ne tegyünk digitális eszközöket a gyerek szobájába, már csak azért se, mert az esetleg felugró reklámokat a szülőkre szabják a szolgáltatók. Ajánlott a szűrőprogram a gyerekek telefonján, számítógépén, így távol tarthatjuk a pornográf és az erőszakos hirdetéseket. Jó, ha vannak a családban szabályok az internet és a digitális eszközök használatára, még akkor is, ha ezekkel tilos büntetni, vagy jutalmazni.
A szakember hangsúlyozta: a szülők elsődlegesen felelősek azért, hogy gyermekeik biztonságban legyenek az interneten (ez a védelmi kötelezettség), és ezen a területen is kibontakoztathassák a képességeiket. A védettséghez tartozik az adathalászat, a profillopás, az online zaklatás, a bántalmazás megértetése. Mindig van bántalmazó és bántalmazott, valamint vannak a megfigyelők, és ezek a szerepek nem állandók. A kirekesztő, bántalmazó helyzet dinamikáját ugyanakkor a csendes többség adja, éppen ezért rajtuk keresztül lehet megváltoztatni a kialakult státuszokat.
Nem szabad elfelejteni, hogy ma már nem választható szét az offline és az online konfliktus. Ami az osztályteremben elkezdődik, folytatódni fog a közösségi felületeken, és fordítva. Annál hatékonyabb a fellépés a kortársak egymással történő zaklatásával szemben, minél jobban össze tudnak zárni a felelős felnőttek a gyerekek körül, információkkal ellátni őket, érzékenyíteni, megfelelően és hamar beavatkozni a zűrös ügyekbe.
Jenik Bálint a közösségi média használatát mutatta be a fórumon. A Tamási Áron iskola diákja különválasztotta a kép- és videómegosztó, valamint a beszélgetős alkalmazásokat. Utóbbiba a Messenger, a Tinder, a Viber a Whatsup, előbbibe az Instagram, a Youtube, a Tiktok, a Snapchat és a Pinterest tartozik. Köztes csoport a Facebook és a Twitter. Mint elmondta, talán a Youtube a legnépszerűbb a fiatalok körében, különösen a youtuberek, influencerek miatt, akiknek óriási a befolyása ebben a korosztályban.
Ha valakinek van kedvenc youtubere, szívesen másolja, követi őt, azonosulni próbál vele. A lájkolható oldalakon a követőszámra figyelnek a használók, azt gondolják, hogy „minél többen követnek, annál többet érek”. Ilyen az újnak számító Tiktok, amelyet nagyon sok fiatal használ. Az előadó külön kiemelte a Facebookot, amit az iskolások mára szinte elfelejtettek. Ami a társkereső Tindert illeti, hiába van ott a 18-as karika, sokkal fiatalabbak is szörfölnek rajta. Veszélyes, mert bárki bármilyen életkort beállíthat, és akármilyen képet feltölthet.
Léteznek olyan alkalmazások, amik a túlzott telefonhasználatot hivatottak visszaszorítani – de ezeknél is jobb, ha a digitális eszközöket elfeledtető, lehetőleg közösségi programokat szervezünk a gyerekeknek.

m.