Kétéves lett a KÖZépPONT

Két évvel ezelőtt, amikor kinyitott a KÖZépPONT Önfenntartó szellemi, közösségi tér, alkotóműhely és adománybolt a Kiss János altábornagy utcában, cseppet sem emlékeztetett a mai állapotára. Fűtés nélküli, omladozó falú, lerobbant pince volt, amelybe a két alapító, Sáfrány Zsuzsa és Schweickhardt Zsuzsa álmodta bele a mások számára akkor még teljességgel irreálisnak tűnő terveit. Bár 2017 novemberében csak a felújítás kezdődött meg, sok érdeklődő betért hozzájuk, többen pedig itt maradtak segíteni – a közösségi tér tehát már akkor, jóval a hivatalos megnyitó előtt megkezdte működését.

„Sok ismerősünk úgy vélte, reménytelen dologba vágunk bele. Mi azonban hittünk benne, hogy az előttünk álló hatalmas munka nem nehézség, hanem lehetőség. Lehetőség valami klassz dolog létrehívására, egy közösség megalapozására és annak a gondolatnak a megerősítésére, hogy együtt mindenre képesek vagyunk” – mesélt a kezdetekről Sáfrány Zsuzsa. Tulajdonképpen nem csináltak mást – tette hozzá –, mint létrehoztak egy olyan helyet, amibe maguk is szeretnek belépni, ahol nem a pénz, az elvárás uralkodik, hanem az emberi kapcsolatok, a figyelem, egymás elfogadása.Keteves_lett_a_KOZepPONT1

A KÖZépPONT által egy évvel ezelőtt életre hívott baráti kört sokan ugyancsak képtelen ötletnek tartották, mondván, a mai világban nincsenek őszinte emberi kapcsolatok, nem létezik közösségi gondolkodás. Szerencsére nem a kételkedőknek lett igazuk: ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy a közösségi hely telt házas programot szervezett kétéves születésnapja alkalmából. A nagy érdeklődés ellenére családias hangulatú ünnepséget Kékesi Judit konzervatóriumi növendékeinek komolyzenei koncertje, a KisSingers kórus fellépése, valamint Béres Eszter (ének) és Timothy Rose (gitár) közös jazzprodukciója tette még emlékezetesebbé.

Az alapítók nemcsak az elmúlt két esztendőről, hanem a közelebbi és távolabbi terveikről is beszéltek a találkozón. Elhangzott, hogy advent idején az idén is lesz közös mézeskalács-készítés, ünnepi koncert és gyertyagyújtás. A rászoruló kállói gyerekeknek ismét gyűjtést indítanak – ezúttal színesceruza-készleteket és jó állapotú mesekönyveket visznek nekik karácsonyra –, a Kiss János altábornagy utcai gondozási központba járó időseket pedig kézműves ajándékokkal lepik meg az ünnepek alkalmából.Keteves_lett_a_KOZepPONT2

Hónapról hónapra újabb kiállításokat rendeznek, decemberben művészi mézeskalácsképek láthatók a KÖZépPONT-ban. Havi rendszerességgel komolyzenei és jazzkoncertet szerveznek, gyerekeknek és felnőtteknek kézműves foglalkozást hirdetnek, emellett a többi között jóga, történelmi témájú beszélgetések, klubok és helytörténeti barangolások is szerepelnek az állandó programok között.

Jövőre néhány nagyobb rendezvényt is szeretnének megvalósítani. Áprilisban több napon át Erdély szépségeit mutatnák be előadásokkal, népzenével, kiállítással, valamint a gasztronómiai élvezetekben elmerülve, míg május végén újra közreműködői lesznek az adományboltok éjszakájának. Szeretnék ismét vendégül látni a kállói gyerekeket is, és ha minden úgy alakul, egy utcabált is rendeznének a környéken élők bevonásával.

A KÖZépPONT támogatásokból, a programokhoz adott hozzájárulásokból, 1%-os adófelajánlásokból és az adománybolt működtetésével tudja fenntartani önmagát. Ha tehát bevisszük a számunkra már felesleges, de mások által még használható, jó állapotú tárgyainkat, vagy a szezonnak megfelelő ruháinkat, akkor ily módon is támogathatjuk a közösségi hely fennmaradását.

z.